27 października w toruńskim Hotelu Filmar odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny „Akwakultura na Talerzu”. Wydarzenie było integralną częścią konferencji „Akwakultura Polska 2025”, zorganizowanej przez Producentów Ryb Jesiotrowatych. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Celem konkursu było promowanie polskiej akwakultury oraz ukazanie potencjału rodzimych ryb hodowlanych – ze szczególnym uwzględnieniem jesiotra, który stanowił obowiązkowy składnik każdej potrawy.
Do rywalizacji stanęły zespoły uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Uczestnicy mieli 120 minut, by zaprezentować swoje umiejętności techniczne, kreatywność i wrażliwość smakową w autorskich interpretacjach dań z jesiotra.
Ich kulinarne zmagania oceniało jury złożone z uznanych szefów kuchni oraz ekspertów branży gastronomicznej, które brało pod uwagę nie tylko smak i estetykę podania, ale również technikę i profesjonalizm pracy zespołów.
Skład jury
Jury degustacyjne: Kamil Klekowski – przewodniczący, Jean Bos, Krzysztof Malinowski, Ewa Politowska-Krajniewska, Marcin Soból, Paweł Zasławski.
Jury techniczne: Marek Namysłowski, Joanna Ochniak, Dawid Wojciechowski.
Zrównoważony rozwój i przyszłość polskiego rybactwa
Konkurs „Akwakultura na Talerzu” stanowił istotny element konferencji „Akwakultura Polska 2025”, która zgromadziła przedstawicieli branży rybackiej, środowisk naukowych i sektora gastronomicznego. Jednym z głównych tematów spotkania był zrównoważony rozwój sektora rybnego w Polsce oraz jego rola w budowaniu świadomości kulinarnej i ekologicznej.
Laureaci konkursu „Akwakultura na Talerzu 2025”
I miejsce: Katarzyna Heymann i Julia Latańska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Pieczony jesiotr, sos miętowo-winny, puree z topinamburu i groszku, pianka szpinakowa, kalafior, paluszki dyniowe, oliwa szczypiorkowa.



II miejsce: Martyna Pankowska i Martyna Śmiech
Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju
Jesiotr orzechowo-ziołowy, puree z białych warzyw, sos holenderski, fasolka z żurawiną, kawior z ogórka, chrust z pora, glazurowane pieczarki.


III miejsce: Julia Kryszewska i Martyna Augustyniak
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie
Jesiotr sous vide w sosie z palonego masła i kawy, mus z groszku, żel z buraka, chrupiąca skóra i kawiorowy mus cytrusowy.









Oprac. H. Handkowska
źródło: biuro prasowe Grupa Rybacka „Opolszczyzna”