Branża HoReCa wspiera Ukrainę. W mediach społecznościowych powstał hasztag #gastrodlaukrainy. Można pod nim znaleźć szereg restauracji i hoteli, które oferują pomoc.
Do akcji włączył się między innymi restaurator z Ostrowa Wielkopolskiego Dawid Zmyślony, który na portalu społecznościowym zaapelował do kolegów z branży. „Wsparcie obiadem będzie czymś niesamowitym! Gastronomia w Ostrowie Wlkp. jest szeroko rozwinięta, mamy dużo lokali. Przy zjednoczeniu się żaden lokal nie odczuje tego aż tak bardzo. Samemu będzie ciężko, ale razem możemy więcej!” – napisał właściciel restauracji Black Dave.
Restauracja Kulturalna zaprasza na zupę. „W Pałacu Kultury i Nauki, tuż obok nas, działa jeden z czterech punktów informacyjnych dla osób i rodzin uciekających przed wojną w Ukrainie. Gotujemy zupę! Na początek 300 porcji! Zupę będziemy dostarczać codziennie do punktu dla wszystkich osób, które dotrą do Warszawy pociągami, samochodami prywatnych osób, autokarami zorganizowanymi” – czytamy na fanpage’u lokalu.
Pojawiają się również oferty przedsiębiorców, którzy są gotowi poświęcić swój zarobek, by bezinteresownie pomóc. „Dysponuję noclegiem, mam mały hotel. Mogę przyjąć 25 osób. Za darmo, później jedynie zwrot za koszty utrzymania. Małe miasteczko, ok. 200 km od przejścia granicznego. Posiadam również vana, mogę przyjechać pod granicę z Ukrainą i zabrać osoby do Polski” — czytamy na fanpage’u hotelu
Na podobny pomysł wpadł właściciel hotelu w Zakopanem. „Nasz hotel jest otwarty dla wszystkich uchodźców. Każdy, kto ucieka przed wojną, znajdzie schronienie i strawę za darmo. Mam prośbę do wszystkich kolegów i koleżanek, którzy prowadzą hotele w Zakopanem — idźcie naszym śladem. My do tej pory żyliśmy z turystów z Ukrainy, teraz pokażmy, że żyjemy dla nich. Otwórzcie swoje hotele za darmo” — czytamy.
Polski Holding Hotelowy zgłosił swoje obiekty do Urzędów Wojewódzkich w związku z przyjęciem wszystkich, którzy potrzebują pomocy uciekając przed wojną. Od kilku dni hotele tej państwowej spółki goszczą już pierwsze grupy uchodźców z Ukrainy. – -Jestem podbudowany tym, że tak naprawdę cały kraj stał się jednym wielkim zespołem pomocy dla Ukrainy, hotelarze są od początku obecni na polu wsparcia a nasz zespół może również dołożyć swoją cegiełkę do tego narodowego zrywu pomocy dla Ukrainy – mówi Gheorghe Marian Cristescu, prezes PHH.
Natomiast Grupa Arche deklaruje, że jest gotowa do przyjęcia 5000 osób, uchodźców z Ukrainy. W 16 obiektach sieci oraz w Siedliskach Arche przygotowywane są miejsca dla poszukujących zakwaterowania. O pomoc mogą starać się firmy, które poszukują miejsca dla rodzin pracowników, sztaby kryzysowe uruchomione w Urzędach Wojewódzkich, fundacje i stowarzyszenia niosące pomoc potrzebującym. Koordynatorem działań jest Aleksandra Latek-Mastalerz (Pałac i Folwak Łochów) oraz Grzegorz Orzełowski (Zamek Janów Podlaski). Ponadto, każdy z hoteli, wytypował koordynatora, który będzie zbierał informację o pilnych potrzebach zakwaterowanych, takich jak: środki higieny, leki, żywność dla dzieci, pampersy czy ubrania. Wszystkich, którzy chcą włączyć się do pomocy, Arche zaprasza do śledzenia konta na Facebooku Fundacji Leny Grochowskiej, gdzie publikowane będą komunikaty o tym zbiórkach. Darczyńcy mogą się także zgłasza pod specjalnym numerem telefonu 535 579 491. Jak mówi prezes Grupy Arche, Władysław Grochowski jeśli będzie taka potrzeba, przygotujemy także miejsca noclegowe w naszych salach konferencyjnych, zamówiliśmy w tym celu dodatkowe 1500 materacy. Obecnie w Hotelach już zakwaterowano ponad 1000 osób, a kolejne miejsca są przygotowywane.
5 marca przedstawiciele polskiej gastronomii zapraszają na koncert charytatywny, którego celem jest wyrażenie wsparcia dla Ukrainy. Koncert odbędzie się o godz. 19.00 we wrocławskim Haston City Hotel. Swój udział już potwierdzili: Karol Okrasa, Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis. Koszt udziału w koncercie wynosi tyle, ile hojność, wsparcie i otwarte serce wszystkich gości.
Food trucki organizują pomoc na granicy z Ukrainą. Rozdają m.in. ciepłe posiłki i słodycze.