Akademia polskiej kuchnii dla dyplomatów

Newsy

Akademia polskiej kuchnii dla dyplomatów

19 października 2010

Ruszyła kolejna edycja warsztatowych spotkań dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie żon ambasadorów. Stowarzyszenie Polska Wódka, renomowana warszawska restauracja Belvedere oraz mistrz kuchni Karol Okrasa już po raz trzeci zaprosili przedstawicielki środowiska dyplomatycznego do poznawania specjałów z naszego rodzimego stołu.

Podczas warsztatów panie Ambasadorowe pod bacznym okiem Karola Okrasy uczą się przygotowania typowych polskich dań i zapoznają się z charakterystycznymi dla naszego kraju produktami. Zdobyta podczas spotkań wiedza z pewnością przyczyni się do promocji Polski i jej kulinarnych tradycji.

Pierwsze z planowanych zajęć tej edycji warsztatów odbyło się 12 października w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Chociaż tematem tego spotkania były kluski z nazwy „leniwe”, Panie z dużym zaangażowaniem przystąpiły do wyrabiania, lepienia, wałkowania i gotowania tej tradycyjnej polskiej potrawy. Szczególne zainteresowanie wśród kursantek wzbudził sposób podawania tego dania – z bułką tartą podsmażaną wraz z cukrem na maśle.

Po udanym gotowaniu uczestniczki kulinarnych lekcji zostały zaproszone na wspólny lunch. Serwowane dania zostały specjalnie opracowane tak, aby przybliżyć Paniom jeszcze więcej polskich smaków i ukazać je w nowoczesnej formie.

Motywem przewodnim tego spotkania były polskie sery. Małżonki Ambasadorów wykazały duże zainteresowanie taką różnorodnością naszych rodzimych produktów. Jak na pilne uczennice przystało zadawały swojemu nauczycielowi wiele pytań i chętnie wymieniały opinie na temat naszej rodzimej kuchni.

Kolejne zajęcia odbędą się 3 i 23 listopada br. Cykl spotkań zakończy uroczysta gala (7 grudnia br.), na której zostaną rozdane dyplomy ukończenia kursu.

źródło: Newsgastro