21 maja br. odbyła się Gala z okazji zakończenia cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie Ambasadorów i ich małżonek w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Zorganizowano typową polską biesiadę, na którą zaproszono szefów misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane były dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnikom Akademii uroczyście wręczono certyfikaty.
Podczas pięciu spotkań, panie Ambasadorowe uczyły się przygotowywać m.in.: dorsza w panierce z kaszy z buraczkami i marchewką w sosie miodowo-winnym, żurek i potrawy wielkanocne, pstrąga itd.
Dyplomaci zapoznali się także z historią i tradycją polskiego biesiadowania, zgłębili tajniki przygotowywania tradycyjnych, narodowych dań podawanych, oraz jak każe obyczaj, z doskonałą wódką Wyborowa. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyskała grono swoich wpływowych „Ambasadorów” na całym świecie.
Organizatorami cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej Kuchni byli – Karol Okrasa, warszawska restauracja Belvedere oraz Stowarzyszenie Polska Wódka.