26 października br. o godz. 13.00 w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich odbędą się II warsztaty z cyklu – Akademia polskiej kuchni i wódki dla zagranicznych Dyplomatów w ramach „Kulinarnych podróży z Okrasą”.
Mistrz kuchni Karol Okrasa, warszawska restauracja Belvedere oraz Stowarzyszenie Polska Wódka są organizatorami cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie Ambasadorów i ich małżonek. Dyplomaci zapoznają się dzięki temu z historią i tradycją polskiego biesiadowania, zgłębią tajniki przygotowywania tradycyjnych, narodowych dań podawanych, jak każe obyczaj, z doskonałą wódką Wyborowa. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyska grono swoich wpływowych „Ambasadorów” na całym świecie.
Polski stół to doskonałe jadło i tradycyjne trunki, przede wszystkim polska wódka. W trakcie czterech spotkań w restauracji Belvedere Ambasadorzy i ich małżonki poznają historię i tradycję polskich dań oraz sposoby ich przyrządzania. Nieodzownym elementem polskiej biesiady jest od wieków wódka. Dlatego też w programie spotkań przewidziano również przedstawienie jej historii oraz sposobów podawania tego typowo polskiego, słynnego na całym świecie alkoholu. Synonimem polskiej wódki na świecie jest od lat wódka Wyborowa i dlatego to właśnie ta marka będzie serwowana i prezentowana podczas warsztatów. W grudniu br. na zakończenie spotkań zaplanowane jest zorganizowanie typowej polskiej biesiady z udziałem par Ambasadorskich i przedstawicieli Korpusu Dyplomatycznego. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle przygotowane osobiście przez Uczestników Akademii, którym uroczyście zostaną wręczone certyfikaty.