29 września w Restauracji Belvedere odbyła się uroczysta inauguracja czwartego roku Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Projekt łączy pasję uczniów szkół gastronomicznych z wiedzą najlepszych ekspertów branży HoReCa, realnie wpływając na przyszłość polskiej gastronomii.
W wydarzeniu udział wzięli studenci, sponsorzy, patroni, trenerzy kulinarni, przedstawiciele szkół oraz media. Najważniejszymi bohaterami wieczoru była jednak 24-osobowa grupa uczestników IV edycji, którzy tego dnia oficjalnie dołączyli do grona studentów Akademii.
Symboliczne pasowanie i wyjątkowy start
Inaugurację otworzyła Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group i inicjatorka Akademii, wraz z prowadzącym wydarzenie — Pawłem Grubą, ekspertem kulinarnym i autorem podcastu Grube Rozmowy. Organizatorzy przypomnieli misję projektu: wspieranie młodzieży w drodze do mistrzostwa kulinarnego oraz budowanie przyszłości polskiej gastronomii na poziomie światowym.
Do programu zakwalifikowano 24 studentów wyłonionych w wieloetapowej rekrutacji spośród kandydatów z 30 szkół. Reprezentują oni łącznie 18 placówek w całej Polsce, z czego 9 dołącza do Akademii po raz pierwszy.
Intensywny rok nauki pod okiem mistrzów
Program IV edycji zakłada 15 całodniowych warsztatów i 120 godzin praktyczno-teoretycznych zajęć, prowadzonych przez 14 trenerów kulinarnych oraz ekspertów merytorycznych, wśród których znaleźli się m.in. Mikołaj Rey, Tomasz Łagowski, Paweł Kałuski, dr Józef Sadkiewicz, Michał Iwaniuk, Marcin Szachowicz czy Kamil Szulc.
– Nie każdy trener prowadzi zajęcia w każdej edycji. Dbamy o świeżość i różnorodność programu – część ekspertów wraca co roku, inni pracują w duetach lub ustępują miejsca nowym gościom specjalnym. Dzięki temu Akademia nie stoi w miejscu i ewoluuje – podkreśla Elżbieta Nitsze.
Jednym z największych wyróżników projektu jest udział szefów kuchni z zagranicznych restauracji z gwiazdkami Michelin. Po ubiegłorocznych warsztatach z Christopherem Haatuftem (Lysverket, Norwegia), w tym roku rolę gościa specjalnego przejmie Bob Mazur, szef londyńskiego Seafood Bar w dzielnicy Soho, były współpracownik Gordona Ramsaya.
Edukacja na najwyższym poziomie
Zajęcia odbywają się w prestiżowych lokalizacjach partnerów: Chefs Atelier, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Instytucie Sadkiewicza, studiu Rational, Hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz w Restauracji Belvedere.
Najlepsi studenci – jak co roku – otrzymają nagrody specjalne: od kursów i szkoleń, po staże zagraniczne. Nagrodą główną będzie staż w trzygwiazdkowej restauracji Noor w Kordobie u szefa Paco Moralesa.
Głos autorytetu: Robert Sowa do młodych
Zwieńczeniem inauguracji był występ Roberta Sowy, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
– Akademia Mistrzów Smaku imponuje nie tylko skalą, ale przede wszystkim jakością. Korzystajcie z każdej minuty – macie dostęp do najlepszych ludzi, najlepszych produktów i najlepszych urządzeń. To może otworzyć wam drzwi do kariery międzynarodowej – podkreślił, zwracając się do studentów.
Po części oficjalnej odbył się koktajl przygotowany przez Restaurację Belvedere, a następnie studenci ruszyli na pierwsze warsztaty z Tomaszem Łagowskim, szefem kuchni Belvedere i trenerem Akademii.
źródło i fot.: Akademia Mistrzów Samku by Belvedere
oprac. H.Handkowska