30 lipca br. o godz. 19.00 w Restauracji Cucina w Poznaniu odbył się specjalny przedpremierowy warsztat, który poprowadzili trzej szefowie kuchni restauracji: Cucina, Ernest Jagodziński, Platinum, Dominik Brodziak oraz 3 Kolory, Adam Zastróżny. Spotkanie poprowadził Hubert Gonera – pomysłodawca Akademii Kulinarnego Poznania.
Zespół Ernesta Jagodzińskiego z Restauracji Cucina przygotował Łososia w liściach nasturcji, rabarbar, białe szparagi, syrop z kwiatów czarnego bzu, lawenda. Dominik Brodziak z Restauracji Platinum – Kałamarniczki z sosem z ogonów wołowych, puree z młodej marchewki, zielona soczewica, a Adam Zastróżny z Restauracji 3 Kolory Polędwiczki wieprzowe gotowane sous vide następnie obsmażone, podane z porzeczkami na sałatach i toście razowym.
Po wspólnym gotowaniu miał miejsce pokaz wine matchingu przygotowany przez Andrzeja Śmigielskiego, sommeliera – przedstawiciela Mielżyński Wines, Spirits, Specialties.
Akademia Kulinarnego Poznania to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie przez renomowane restauracje w Poznaniu. Zgodnie z założeniami programu spotkania w ramach Akademii odbywać się będą w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzić je będą najzdolniejsi szefowie kuchni w mieście. To właśnie oni będą gwiazdami Akademii i oni przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.
Akademia startuje od sierpnia, a gotową ofertę warsztatów przygotowały już takie restauracje jak: Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Mielżyński Wine Bar, Cucina.
Aktualny program warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl w zakładce „Akademia”. Partnerami Akademii są producenci jakościowych składników kulinarnych z regionu Wielkopolski i nie tylko.
Lokale tworzące Akademię współpracują w projekcie Kulinarny Poznań, w którym organizowane są wydarzenia takie jak Noc Restauracji, prowadzona jest działalność informacyjna na portalu internetowym, wydawana jest mapa, została utworzona aplikacja mobilna.
Organizatorem Akademii i Kulinarnego Poznania jest poznańska firma landbrand. Jak zapewnia Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand, poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów. Takie modele współpracy są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie niemal w każdym dużym mieście restauracje wspólnie prowadzą działalność informacyjną, organizują różnorodne święta i festiwale – dodaje Gonera. W Poznaniu jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę. Mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata. Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy Internecie. Mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych. Warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień – informuje Gonera.
Każda z restauracji przygotowała propozycje zajęć związanych programowo z jej specjalizacją. Szefowie kuchni postarali się zawrzeć w tematyce warsztatów najciekawsze informacje i techniki, które pozwolą każdemu i w krótkim czasie podnieść własne umiejętności gotowania.
Cykl warsztatów otworzy spotkanie pod tytułem „Cucina inspiruje”. Będzie to warsztat kulinarnej kreatywności organizowany przez Cucinę – restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński. Obiecuje on, że podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Jak mówi Jagodziński – ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków.
Z kolei Dominik Narloch, Szef Kuchni Hugo Restaurant obiecuje, że podczas prowadzonych przez niego spotkań uczestnicy nauczą się łączyć tradycyjne, jakościowe składniki z najnowszymi technikami kulinarnymi. Zapewnia, że jako efekt powstaną dania, które można nazwać reinterpretacją klasyki. Wszystko to w rytmie slow food – podejście to pozwoli osiągnąć maksimum smaku każdego ze składników – podsumowuje Narloch.
W Kyokai Sushi Bar sushimaster Piotr Cieślak zaprasza do odkrywania smaków najlepszych ryb na świecie zawiniętych w kształtne rolki sushi. Cieślak obiecuje, że podczas wspólnej pracy w Kyokai uczestnicy nauczą się wybierać najlepsze ryby do sushi, poznając kolejno szlachetne gatunki. Rozpoczną od łososia, następny w kolejności będzie tuńczyk, a potem przyjdzie pora na ryby białe.
Adam Zastróżny, Szef Kuchni restauracji 3 Kolory, podpowie jak gotować smacznie i zdrowo, tworząc zbilansowaną dietę dla osób aktywnych i sportowców. Zastróżny zachęca – żadnych pustych kalorii. Wszystkie powinny być pełnowartościowe i pełne smaku.
Marcin Michalski z Pasteli przygotował ofertę dla najmłodszych. Wprowadzi on młodych szefów kuchni w magiczny świat smaków, kolorów i aromatów. Szef kuchni znany z poczucia humoru i otwartości nauczy jak przygotowywać dania dla maluchów, żeby dzieci zjadały je ze smakiem i radością. Michalski gwarantuje, że jego propozycje to 100%, tego czego dzieciaki potrzebują do prawidłowego rozwoju.
Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi w tajniki kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przedstawi sztandarowe dania znad Sekwany oraz przekaże prostą receptę na sukces w ich przyrządzaniu. Dodatkowo w restauracji tej poprowadzony zostanie specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia – od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done. Wśród mięsiw, którymi zajmie się szef Le Palais znajdą się najlepsze wołowiny i wielkopolska dziczyzna.
Filozofię tradycyjnej kuchni japońskiej przybliży Patryk Jerzykowski – szef kuchni Goko Restauracji Japońskiej. Będą to zajęcia skierowane zarówno do stawiających pierwsze kroki w świecie sushi, jak i do tych bardziej wtajemniczonych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają techniki przygotowania tradycyjnego sushi oraz produkty najwyższej jakości rodem z kraju kwitnącej wiśni.
Dominik Brodziak, szef Restauracji Platinum poprowadzi cykl warsztatów pod nazwą „Kuchnia na medal”. Jako chyba najbardziej utytułowany szef z Poznania zdradzi on, jak przygotować perfekcyjne dania, poczynając od doboru składników, na finalnym podaniu na talerzu kończąc.
W składzie wina i restauracji Mielżyński Wine Bar opanować, będzie można sztukę wine matchingu – czyli dobierania najodpowiedniejszych win do dań. Sommelierzy szkoleni przez Andrzeja Śmigielskiego, który jest poznańskim guru w kwestii wina, nauczą zasad, którymi powinniśmy kierować się, aby dobrać wino tak by stało się ono zwieńczeniem smaku posiłku.