12 grudnia 2012 r. odbyło się w Warszawie uroczyste otwarcie „Akademii Kulinarnej Farutexu”, którą otworzyła firma Farutex we współpracy z Lorien Group. Celem powstania Akademii Kulinarnej Farutexu jest realizacja projektu szkoleniowo-doradczego, który ma za zadanie podnoszenie kwalifikacji i wymianę doświadczeń zawodowych wśród szefów kuchni i kucharzy z całej Polski.
Spotkania w ramach Akademii odbywać się będą w nowoczesnych, studiach kulinarnych w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Studia wyposażone są zarówno w stanowiska robocze, składające się z wysoko wyspecjalizowanego sprzętu gastronomicznego, jak i w najnowocześniejszy sprzęt audio-video umożliwiający przeprowadzanie profesjonalnych pokazów i szkoleń.
Warsztaty, pokazy i szkolenia w Akademii Kulinarnej Farutexu prowadzone będą przez Doradców Kulinarnych firmy Farutex.