Agnieszka Rojewska zajęła pierwsze miejsce w Mistrzostwach Świata Baristów (World Barista Championship) w Amsterdamie.
20-23 czerwca w Amsterdamie odbyły się Mistrzostwa Świata Baristów. Zgodnie z zasadami konkursu, każdy uczestnik musiał w ciągu 15 minut przygotować trzy typy napojów kawowych – espresso (4), cappuccino (4) oraz napoje dowolne wg oryginalnych przepisów (4). Jury w ocenie brało pod uwagę: smak, technikę, prezentację oraz wszechstronność zawodników.
Zawody dla baristów są co roku organizowane przez Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) i Speciality Coffee Association of America (SCAA). Pierwsza edycja miała miejsce w 2000 r. w Monte Carlo.
Ranking:
1. Agnieszka Rojewska – Polska
2. Lex Wenneker – Holandia
3. Mathieu Theis – Szwajcaria
4. Michalis katsiavos – Grecja
5. Cole torode – Kanada
6. John Gordon – Nowa Zelandia