W Mistrzostwach Najlepszych Baristów w Polsce – coffeeheaven Barista of The Year 2011 zwyciężyła Agnieszka Miller – barista z Łódzkiej kawiarni coffeeheaven. Mistrzyni już w październiku będzie pierwszym reprezentantem coffeeheaven podczas międzynarodowych Mistrzostw Barista of the Year w Londynie.
Podczas rozgrywanych w niezwykle dynamicznym tempie mistrzostw, bariści pokazywali swoją perfekcję i niezwykła finezję w 3 konkurencjach: perfekcyjne cappuccino (Bariści w przeciągu 3 minut przygotowywali 4 identyczne cappuccino. Sędziowie oceniali technikę, smak i wygląd zaserwowanych kaw), espresso na czas (Bariści w ciągu 3 minut przygotowywali jak największą liczbę espresso, wszystkie musiały spełniać najwyższe standardy), drink dowolny (w przeciągu 6 minut bariści prezentowali swoją kreatywność, to konkurencja, w której liczyła się innowacyjność i odpowiedni balans pomiędzy finezją smaków a perfekcją espresso. Sędziowie oceniali oryginalność, smak oraz wygląd podanych napojów).
Poziom był niezwykle wyrównany. Do samego końca nie było wiadomo, kto znajdzie się na pierwszym miejscu, a jury stanęło przed bardzo trudnym zadaniem, mimo iż zasiedli w nim prawdziwi eksperci:
– Konrad Oleksak – SCAE Barista Certyfier, koordynator Polskiego Oddzialu Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości, wspolwlaściciel palarni kaw speciality Kofi Brand. W branży kawowej od 2004 r., doświadczenie zawodowe zdobywał w Polsce i Europie. Sędzia sensoryczny mistrzostw krajowych i zagranicznych;
– Jarosław Buss – od 20 lat zawodowo zajmuje się organizowaniem szkoleń z zakresu testowania whisky i alkoholi szlachetnych. Członek Scotch Malt Whisky Society. Współwłaściciel i Członek zarządu firmy Ciechan Impex, zajmującej się importem alkoholi szlachetnych;
– Ireneusz Klukowski – dyrektor operacyjny coffeeheaven, od 7 lat związany z CHI Polska SA, gdzie odpowiada za rozwój i codzienną działalność 79 kawiarni w całej Polsce;
– Przemysław Słomiński – szef działu kawy i napojów coffeeheaven – certyfikowany sędzia SCAE Polish Chapter, od ponad 7 lat w CHI Polska SA, gdzie odpowiada za jakość kaw i napojów, kreację nowych smaków i rozwój mistrzów kawowych coffeeheaven;
O wyborze zwycięzcy zadecydowały tak naprawdę detale.
– To była rzeczywiście trudna decyzja. Nasze obrady trwały dłużej niż zakładaliśmy, gdyż poziom zawodników był niezwykle wysoki i przede wszystkim równy. Różnice były minimalne – a ostatecznie przeważyła osobowość zwyciężczyni która niesamowicie wzbogaciła występ – uśmiech, radość w oczach, prawdziwa pasja i serce do kawy – skomentował Przemysław Słomiński, ekspert kawowy coffeeheaven.
Zaszczytny i upragniony tytuł coffeeheaven Barista of the Year 2011 przypadł Agnieszce Miller z coffeeheaven w Galerii Łódzkiej, która urzekła jurorów nie tylko swoimi umiejętnościami technicznymi, ale przede wszystkim spontanicznością i kreatywnością. Jej drink „Mint Wave” zaskoczył unikalnym połączeniem likieru kahlua, syropu miętowego zmiksowanego z mlekiem i kostkami lodu oraz warstwy mlecznej ciepłej pianki, która przykryła idealnie zaparzone podwójne espresso.
– To miała być tylko zwykła przygoda, szansa sprawdzenia się w tym, co lubię robić. Nie spodziewałam się, że zakończy się 1. miejscem w mistrzostwach – relacjonuje wzruszona Agnieszka Miller.
– Zawsze lubiłam kawę, bez niej nie wyobrażam sobie dnia. Stąd wybór wakacyjnej pracy w coffeeheaven. To było 1,5 roku temu. Spontaniczna decyzja, która na stałe związała mnie z fascynującym światem kawy. Dzięki niej znalazłam się w gronie wyjątkowych ludzi, których pasja i zaangażowanie pozwoliły mi tak naprawdę zdobyć ten tytuł – dodała.
Przed Agnieszką kolejne wyzwanie. Jako najlepsza baristka coffeeheaven w Polsce, już 18 października zmierzy się z baristami z całego świata podczas międzynarodowych Mistrzostw Costa Coffee Barista of the Year w Londynie.
– Mistrzostwa coffeeheaven Barista of the Year to przełomowe wydarzenie zarówno w skali naszej firmy jak i całej branży kawowej w Polsce” – komentuje Paweł Wasiljew, dyrektor zarządzający CHI Polska. „Od samego początku wiele inwestujemy w edukację na temat kawy, promujemy rozwój kompetencji, jakości, profesjonalizmu. Takie wydarzenia to święto pasji, wiedzy i doświadczenia naszych baristów, którzy z każdego ziarenka starają się wydobyć to co najlepsze. To także cel, dzięki któremu nasi pracownicy wyraźniej dostrzegają możliwości, jakie stoją przed nimi w zakresie rozwoju osobistego i zawodowego – cel, do którego mogą dążyć każdego dnia. Fantastyczne relacje, efektowne wystąpienia, wysoki kunszt i wiedza, pasja udzielająca się innym – właśnie to jest najlepszą kwintesencją pracy baristy – kończy Paweł Wasiljew.
Mistrzostwa coffeeheaven Barista of the Year odbyły się po raz pierwszy, 22 września 2011 w Loft 44 w Warszawie.