Przygotowała ona: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki.
Drugie miejsce przypadło Aleksowi Rogackiemu z ZSG w Poznaniu. Jego danie to: bakłażan faszerowany caponatą/ baba ghanoush / arancchini z kaszy bulgur z grzybami / chutney jabłkowo-cebulowy.
A na trzecim miejscu uplasował się Tomasz Jarmolski z ZS Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Jego danie to: warzywa korzenne z musem z bakłażana w cieście francuskim. Kruche ciastko z kaszą pęczak i grzybami w towarzystwie sosu z rokitnika.
Konkurs oceniało jury w składzie:
Jakub Ignyś, szef kuchni Hotel Sheraton w Poznaniu
Joanna Ochniak, organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
Andrzej Jakomulski, szef kuchni Sublima Restaurant
Krystian Szopka, szef kuchni The Kitchen Studio Kulinarne
Piotr Porada, szef kuchni Hotel Arłamów
Zbigniew Łęgowski, szef kuchni Hotel Hampton by Hilton w Warszawie.
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego wegetariańskiego z bakłażana i dowolnego rodzaju kaszy.