Włoskie Stowarzyszenie Associazione Formaggi Italiani DOP (AFIDOP) zorganizowało na swoim stoisku na targach Anuga w Kolonii (7-11 października) pokazy gotowania, w trakcie których zaprezentowane zostały różne rodzaje serów, chronionych znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne (z ang. Protected Designation of Origin – PDO, z wł. Denominazione di Origine Protetta – DOP): światowej sławy klasyki oraz mniej znane rodzaje serów.
Jakość i Tradycja “Made in Italy”
Większość konsumentów ufa produktom oznaczonym znakiem jakości. Doskonale to korresponduje z serami z Włoch, chronionymi znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne, które od zawsze były głęboko zakorzenione we włoskiej historii i tradycji. AFIDOP zaprezentowało szeroką gamę produktów na swoim stoisku na targach Anuga. Odwiedzający mogli poznać unikalne cechy i smaki serów siedmiu wybranych konsorcjów, należących do stowarzyszenia: Asiago (DOP), Caciocavallo Silano (DOP), Gorgonzola (DOP), Grana Padano (DOP), Mozzarella di Bufala Campana (DOP), Parmigiano Reggiano (DOP), Pecorino Romano (DOP).
Pokazy gotowania
Podczas interaktywnych pokazów gotowania (w dniach 7-10 października w godz. 12-15.00), które zostały zorganizowane przez AFIDOP we współpracy z jednym z najlepszych Mistrzów Pizzy – Franco Pepe, odwiedzający targi Anuga mogli zapoznać się ze wszystkimi etapami produkcji i możliwym zastosowaniem różnych serów (PDO). W trakcie pokazów przygotowano różne rodzaje pizzy, pozwalające przedstawić różnorodność smaków 7 włoskich serów (PDO).