Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas na całym świecie. Wówczas przy stole spotykają się bliżsi i dalsi członkowie rodziny, a centralnym miejscem rozmów i radości jest stół, na którym goszczą tradycyjne potrawy – w formie, w jakiej serwowały je nasze babcie, albo zupełnie od niej odmiennej. Na długo przed tym czasem świąteczne menu komponują szefowie kuchni, starając się przyciągnąć do lokalu stałych i nowych gości.
– Okres Świąt Bożego Narodzenia w restauracji jest dla mnie ulubionym czasem w całym roku. Komponując menu na te wyjątkowe chwile, zawsze staram się sięgać po produkty wyrafinowane. Zależy mi na tym, by podkreślić uroczysty charakter Świąt Bożego Narodzenia, gdzie dzielimy z innymi ludźmi momenty przy stole – mówi Adam Lelewer, szef kuchni restauracja Rządcówka w Ostoi Chobienice. – Te spotkania szczególnie zapadają w pamięci moich gości. Przemyślenia nad świątecznym menu zaczynam już na początku jesieni, przywodząc na myśl moje ulubione bożonarodzeniowe dania oraz wina, zaglądam do albumów kulinarnych cenionych szefów kuchni, nie zapominając przy tym o aktualnych trendach obecnych w social mediach. Dbam o to, by dania, które serwuję, współgrały z charakterem Ostoi Chobienice, czyli wyróżniały się nutą polskich tradycji z nowoczesnym, lekko francuskim sznytem. Na przystawkę przygotuję pasztet w kruchym cieście z foie gras, perliczką, grasicą oraz konfiturą z czerwonego pieprzu i żurawiny. Natomiast na danie główne zaproponuję wędzonego węgorza z pierożkami z sandacza i consomme z białych ryb. A na deser – korzenne ciastka z pomarańczy z rokitnikowym kremem angielskim – dodaje.