Adam Chrząstowski opuścił Ancorę

Newsy

Adam Chrząstowski opuścił Ancorę

08 kwietnia 2014

Po siedmiu latach prowadzenia Ancory na Placu Dominikańskim w Krakowie, Adam Chrząstowski zrezygnował z funkcji szefa kuchni. Powodem była propozycja współpracy w nowym lokalu i różnice zdań między wspólnikami.

Adam Chrząstowski prowadził kuchnię restauracji Ancora od momentu założenia lokalu w 2007 roku. W sezonowym menu Chrząstowski proponował dania nowoczesnej kuchni polskiej komponowane w oparciu o produkty lokalne, głównie z Małopolski, tj.: dziczyznę, grzyby, owoce lasu, raki, ryby, sery zagrodowe. Dzięki doświadczeniu i umiejętnościom Adama Chrząstowskiego lokal corocznie otrzymywał rekomendację przewodnika Michelin, a w tym roku również prestiżową rekomendację organizacji Slow Food.

– Chciałem stworzyć w Krakowie nową jakość – restaurację na poziomie europejskim, która oferuje kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie, pokazującą bogactwo naszych produktów. Udało się wypełnić niszę, Ancora cieszy się powodzeniem – zauważa Chrząstowski.  – Mimo tego zdecydowałem się odejść. Przyczyną była poważna różnica zdań między mną a wspólnikiem z większościowym udziałem. Dodatkowo otrzymałem propozycję poprowadzenia kuchni w nowej restauracji o ciekawym profilu. To spełnienie moich marzeń o otwarciu steakhouse’a, wyzwanie i okazja do dalszego rozwoju – dodaje szef kuchni. 

Specjalnością restauracji Ed Red będą steki. Autorem menu i szefem kuchni został Adam Chrząstowski. Otwarcie lokalu planowane jest w kwietniu.

Adam Chrząstowski specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej. Pracował w najlepszych stołecznych restauracjach, z hotelami Rialto i Bristol i Sheraton na czele oraz prowadził dwa lokale gastronomiczne w Szanghaju. Znany widzom Kuchni+ z programów: „Adam po pracy” oraz „Adam w sieci: patenty i triki”. W 2011 roku został wybrany przez MSZ „patronem merytorycznym działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej”.