Acerola Puree o 25% więcej witaminy C

Nowości

Acerola Puree o 25% więcej witaminy C

23 kwietnia 2019

 

Nowe puree z aceroli od największego na świecie producenta aceroli cherries zawierają o 25% więcej naturalnej witaminy C niż wszystkie poprzednie odmiany. Jest wynikiem wieloletnich badań i może być stosowany na różne sposoby: na przykład składnik dodaje dodatkową dawkę witaminy C do jogurtu, lodów, koktajli, dżemów, przetworów owocowych na wypieki, żywności dla niemowląt i wiele więcej. Nowy produkt jest w 100 procentach naturalny: odmiany Acerola o stałej wysokiej zawartości witaminy C zostały stworzone poprzez selekcję i krzyżowanie roślin aceroli, które są szczególnie bogate w witaminę C. Podobnie jak wszystkie produkty aceroli Bösch Boden Spies, nowa pasta acerola pochodzi z Brazylii i uzupełnia istniejący asortyment przecieru owocowego.

Funkcjonalny mistrz witaminy C z oświadczeniem zdrowotnym EFSA

Ze wszystkich znanych owoców, wiśnia Acerola ma najwyższą naturalną zawartość witaminy C. Ponieważ czereśnie są bardzo delikatne, są natychmiast przetwarzane na przecier owocowy lub koncentrat po zbiorze, aby zachować witaminę C. Przecier owocowy ma kolor pomarańczowo-czerwony i ma cierpki owocowy smak typowy dla wiśni aceroli. Jednak nie tylko wzbogaca jedzenie w witaminę C. Oprócz zwiększenia witaminy, acerola puree nadaje również subtelnie kwaśny smak i stabilny kolor produktu. Acerola ma również inne zalety funkcyjne: jako mistrz witaminy C w świecie owoców jest idealnym substytutem syntetycznego kwasu askorbinowego E 300, ponieważ minimalizuje procesy utleniania w żywności. Ponadto owoc zawiera również duże ilości ryboflawiny, substancji, która jest ważna dla metabolizmu. Ponieważ wiśnia acerola uzyskała oświadczenie zdrowotne od Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), nowa pasta z aceroli jest szczególnie odpowiednia dla czystych produktów i otwiera szeroki zakres zastosowań i możliwych roszczeń dla producentów.