Accursio Lotà zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2017

Wydarzenia

Accursio Lotà zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2017

05 października 2017

 

Finał 6. edycji mistrzostw Barilla Pasta World Championship odbył się w Academia Barilla, międzynarodowym centrum, stworzonym w celu rozpowszechniania wiedzy o włoskiej kulturze gastronomicznej na całym świecie. Zwycięzcą został Accursio Lotà, który przygotował Sea food Carbonara. Lotà (32 lat) pochodzi z małego miasteczka na Sycylii. Zawsze wiedział, że chce być szefem kuchni, a po ukończeniu studiów, miał okazję pracować w Four Seasons w Mediolanie razem z Sergio Mei. W wieku 22 lat przeniósł się do Kalifornii, gdzie doświadczył serwowania posiłku prezydentowi Obamie. Dziś jest szefem kuchni w restauracji Solare w San Diego i od trzech lat tytułowany jest najlepszym szefem kuchni w mieście.

– Zwycięstwo w takich mistrzostwach jest naprawdę niesamowite. Pracuję w San Diego, ale z powodu włoskich korzeni, makaron jest dla mnie doskonały w swojej prostocie. Dlatego też przyszłość pasty będzie moim zdaniem realizowana nie tylko przez odkrywanie makaronu zgodnie z naszymi własnymi wyobrażeniami, ale także poprzez reinterpretację i przygotowywanie klasycznych receptur i sosów na nowe sposoby. Nie oznacza to zniszczenia naszych tradycji, oznacza jedynie ponowne przemyślenie składników jak i technik – powiedział zwycięzca 6. edycji Barilla Pasta World Championship.

Zwycięska potrawa, Sea food Carbonara, to nowatorskie spojrzenie na najczęściej omawianą i znaną tradycyjną włoską recepturę. Lotà zastąpił jaja kurze ikrą, a zielona mandarynka i czerwone krewetki mazara, klasyczne składniki z Sycylii, nadały potrawie śródziemnomorskiego smaku. Młody szef kuchni przygotowywał owoce morza, przegrzebki, czerwone krewetki z Mazara del Vallo i filet z serioli w bardzo wolnej temperaturze na tłuszczu guanciale, co nadało potrawie mięsnego posmaku klasycznej wersji makaronu Carbonara.

– To już szósta edycja mistrzostw Barilla Pasta World Championship, które kolejny raz dowiodły, jak ważne jest propagowanie gastronomicznej kultury Włoch, której podstawą jest makaron. W mistrzostwach nagradzani są ci, którzy prezentują naszą prawdziwą kuchnię za granicą. Zostały one ustanowione, by promować makaron i pokazać jego wszechstronność, zdolność do dostosowywania się do kultur i społeczeństw, które różnią się znacznie od siebie, bez utraty tożsamości. Co więcej, makaron łączy ludzi: wiąże ich, obejmując zarówno tradycję, jak i innowacje – powiedział Paolo Barilla, wiceprezes Grupy Barilla.