ABC Tarty w ABC Kuchni

Newsy

ABC Tarty w ABC Kuchni

02 sierpnia 2013

Latem, kiedy stragany są pełne świeżych jarzyn i owoców, a temperatura nie nastraja do obfitych posiłków, szukamy czegoś co smaczne, pożywne, sezonowe i lekkie.

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Na kruchym, drożdżowym lub francuskim cieście lądują dodatki zarówno słodkie z owocami, jak i wytrawne z warzywami, mięsem czy grzybami. Właściwie co znajdzie się na jej wierzchu, to zależy od fantazji kucharza. Nie inaczej jest w ABC Kuchni w Suchym Lesie, gdzie szef kuchni Krzysztof Kucharski w „Czwartki z tartami” wyczarowuje niesamowite specjały.

Wszystkim amatorom lekkiego i sezonowego jedzenia oraz smakoszom kuchni z wykorzystaniem ekologicznych produktów proponuje tarty z: pasternakiem, owocami sezonowymi (do wyboru maliny, truskawki, porzeczki, brzoskwinie), brokułami, porą, czerwoną cebulą, kozim serem oraz z innymi produktami, które przyniesie rynek i najbliższe dni.

– Ciekawą propozycją jest pasternak, który mamy z ekologicznych upraw z Folwarku Wąsowo. To trochę zapomniane warzywo. Dzisiaj wraca na salony i do menu nawet najlepszych restauracji. Swoim wyglądem przypomina korzeń pietruszki, a smakiem miks pietruszki z marchewką. Jest mięsisty i ma słodkawy smak. Podobnie jak pietruszka zawiera dużo witaminy C i błonnika – mówi szef kuchni Krzysztof Kucharski.

To nie jedyne nowości jakie przygotowało ABC Kuchni w Suchym Lesie pod Poznaniem na lato dla amatorów dobrego jedzenia. Od poniedziałku do piątku od 11.00-16.00 restauracja zaprasza na Happy hours, w czasie którego udzielany jest 30% rabat do każdej wybranej potrawy z menu restauracyjnego. Dodatkowo przy zamówieniu lunchu w restauracji klient otrzyma 10% zniżki na dania z oferty lunchowej.