Grupa blogerów kulinarnych została zaproszona do współtworzenia przepisów z wykorzystaniem puszystego sera Almette w ramach zorganizowanego konkursu.
Etap pierwszy to było standardowe nadsyłanie zgłoszeń (przepis + zdjęcie). 85 autorów topowych blogów kulinarnych o łącznym zasięgu 1,569,500 użytkowników przesłało 251 przepisów na dania z Almette, jednocześnie umieszczając je na swoich blogach.
W półfinale wyłoniono 10 blogerów. Drugim etapem był event i finałowa walka w stylu TopChef, gdzie pod okiem mistrza kuchni – Davida Gaboriaud – 10 finalistów walczyło o pieniądze i sławę – wprowadzenie zwycięskiego dania do menu restauracji.
Na finał konkursu do warszawskiego studia „Cook up” finaliści przyjechali z całej Polski z pomocnikami i rodzinami. Na przygotowanie finałowego dania mieli 60 minut, a do dyspozycji serki Almette i wiele innych produktów, jak jarmuż, kolorowe marchewki, pasternak czy ryby. Uczestnicy wykorzystali 100 opakowań serka Almette. Najlepsza okazała się Iwona Orzechowska – Zeidler z bloga Qchenne Wariacje (Smakowity Blog Kulinarny], która przygotowała pyszną zupę krem z dyni z ziołowym pesto i tortellini z Almette. Finałowe, nagrodzone danie było dostępne w karcie znanej warszawskiej restauracji Żurawina przez jeden miesiąc.
Więcej kulinarnych inspiracji można znaleźć na stronie www.almette.pl