Weź się za wołowinę

Gastronomia

Weź się za wołowinę

Chefowie Kuchni – Adam Chrząstowski i Darek Kuźniak, zaangażowani w akcję “Weź się za wołowinę”, polecają swoje autorskie dania z wołowiny. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia.

Chef Adam Chrząstowski poleca m.in.: Burger wołowy po polsku, Zupę z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką czy Podroby wołowe na 3 sposoby (wątróbka, szpik, flaki). Natomiast Chef Darek Kuźniak proponuje Grillowany rostbef z młodymi warzywami, T-Bone stek z sosem paprykowym i liśćmi sałat oraz Karmelizowaną wołowinę z marchewką pomarańczową.

25 czerwca wystartował ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku, poprzez edukację konsumentów na temat jakości produkowanego mięsa, ras hodowanych w Polsce, ich charakterystyki, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. Kampania, finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, to promocja lokalnych restauracji, chefów Kuchni, regionalnych dań, jak również producentów mięsa i hodowców bydła.