Od 90 lat Międzynarodowe Targi Hotelarstwa, Gastronomii, Żywienia Zbiorowego, Piekarstwa i Cukiernictwa INTERNORGA w Hamburgu są barometrem branży gastronomicznej w Europie i platformą wymiany fachowej wiedzy, nawiązywania wartościowych kontaktów handlowych oraz miejscem prezentacji innowacyjnej oferty, kompleksowych rozwiązań i najnowszych trendów panujących w branży. Jubileuszowa edycja targów potwierdziła po raz kolejny wiodące znaczenie targów INTERNORGA dla branży HoReCa w Niemczech i Europie gromadząc 1.300 wystawców z 25 krajów (w tym 10 firm z Polski) oraz 95.000 zwiedzających z Niemiec i zagranicy.
Wśród wystawców i gości panował pozytywny nastrój. Zwiedzający wysoko ocenili różnorodność i innowacyjność prezentowanej oferty. 90% gości uznało tegoroczną INTERNORGĘ za bardzo dobrą, względnie dobrą i uznało imprezę za godną polecenia innym. Wystawcy byli szczególnie zadowoleni z wysokiej fachowości odwiedzających i ich gotowości do dokonywania zakupów – 85% gości było zaangażowanych w procesy decyzyjne w firmie. Udział odwiedzających z zagranicy utrzymuje się nadal na wysokim 7% poziomie, potwierdzając międzynarodowy charakter imprezy.
Znajomość branży i promowanie aktualnych tematów przez targi INTERNORGA potwierdza również bogaty program ramowy towarzyszący imprezie. Nowe formaty jak Next Chef Award oraz Gastro Startup-Wettbewerb pokazały pionierskiego ducha targów i stworzyły motywację dla młodego pokolenia rozpoczynającego działalność w branży HoReCa. Konkurs dla młodych kucharzy Next Chef Award obejrzało ponad 1.300 widzów. Konkurs Gastro Startup-Wettbewerb organizowany przez Targi wspólnie z Leaders Club Concept pokazał nowatorskie i wizjonerskie pomysły na firmy gastronomiczne. Tegorocznym zwycięzcą konkursu zostali Daniel i Heidi Nawenstein za koncepcję „La Cevicheria“ restauracji z autentyczną peruwiańską kuchnią. Laureaci zdobyli nagrodę w wysokości 50.000 EUR.
Dużym zainteresowaniem wśród uczestników targów cieszyły się również pozostałe imprezy programu ramowego m.in. prezentacja 30 firm piwowarskich połączona z degustacjami CRAFT BEER Arena, prezentacja foodtrucków Food Truck Village, Forum Trendów Pink Cube, pokazy dla branży piekarsko-cukierniczej Baker’s Blue Box i BACK Stage, także prezentacja dekoracyjnych nakryć stołów SKYWALK Tafel i prezentacja nowych firm Newcomers’ Area. Rekordową liczbę 2.300 uczestników zgromadziła 35 edycja największego w Europie kongresu poświęconego profesjonalnej gastronomii FOODSERVICE-FORUM. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także kolejne edycje Niemieckiego Kongresu Żywienia Zbiorowego oraz Forum Catering w Szkole.
Kolejna edycja targów INTERNORGA odbędzie się w już za rok, terminie 17 -21 marca 2017 i zostanie skrócona o jeden dzień, co jest reakcją na zmieniają się warunki imprez targowych oraz potrzeby branży.