9. Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Wydarzenia

9. Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

22 marca 2017

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to już 9 edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego skierowanego do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 3 czerwca w hotelu Windsor**** w Jachrance. Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: biodrówka jagnięca bez kości, mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszona czerwona kapusta. Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 19 maja na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl. Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie.