8 sierpnia – Trzeci ogólnopolski Wielki Dzień Pszczół

Wydarzenia

8 sierpnia – Trzeci ogólnopolski Wielki Dzień Pszczół

07 sierpnia 2015

8 sierpnia świętujemy Wielki Dzień Pszczół, obchodzony w ramach 5., jubileuszowej odsłony programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”. Organizatorem akcji są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, a partnerem strategicznym – Fundacja Nasza Ziemia.

8 sierpnia 2015 w ponad 50 placówkach przyrodniczych na terenie całej Polski już po raz trzeci odbędzie się Wielki Dzień Pszczół. Tego dnia będzie można dowiedzieć się więcej na temat pszczołowatych oraz tego, co na co dzień możemy robić, aby je chronić. Podczas obchodów trzeciego Wielkiego Dnia Pszczół w ogrodach botanicznych i parkach narodowych i krajobrazowych w całym kraju m.in. w Warszawie, Toruniu, Poznaniu, Łodzi i Mikołowie na Śląsku na zwiedzających czeka szereg atrakcji – edukacyjne gry o Zasadach Przyjaciół Pszczół, quizy, warsztaty z sadzenia roślin i budowania domków dla pszczół dziko żyjących czy spotkanie z pszczelarzem. Chętni, którzy chcą poznać fascynujący świat pszczołowatych, na hasło „Wielki Dzień Pszczół” wejdą bezpłatnie do placówek organizujących święto. Lista placówek zaangażowanych w Wielki Dzień Pszczół dostępna jest na stronie www.pomagamypszczolom.pl. Organizatorem obchodów święta i programu są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”. Honorowy Patronat nad 5. edycją programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodek Rozwoju Edukacji, kilkanaście kuratoriów oświaty oraz urzędów wojewódzkich i marszałkowskich.

Główne obchody Wielkiego Dnia Pszczół:

             Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie,

             Ogród Zoobotaniczny w Toruniu,

             Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie,

             Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu,

             Ogród Botanicznym w Łodzi.

Co otrzymujemy dzięki ciężkiej pracy pszczołowatych?

Na potrzeby programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” przeprowadzone zostało badanie „Pomagamy pszczołom – Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień związanych z ekologią”. Wyniki pokazują, że często nie mamy świadomości jak wiele produktów, po które sięgamy każdego dnia, uzyskujemy dzięki zapylaniu przez pszczołowate. Polacy kojarzą te pożyteczne owady przede wszystkim z miodem (93%) i plastrami wosku (94%). Kłopoty zaczynają się, gdy mamy wymienić pozostałe efekty ciężkiej pracy zapylaczy. Tylko niespełna 1/3 Polaków (29%) ma świadomość, że kawa to produkt, który powstaje dzięki zapylaniu przez pszczołowate krzewów kawowca, mimo że aż 71% spośród ankietowanych pije ją przynajmniej raz dziennie. Aż 97% badanych nie wyobraża sobie wykreślić z codziennej diety świeżych warzyw i owoców, a gdyby nie pszczołowate nie mielibyśmy 90% owoców, 4 000 odmian warzyw. 79% ankietowanych wie, że olej rzepakowy powstaje dzięki zapylaniu kwiatów rzepaku. A kto wie najwięcej o pszczołowatych? Badanie pokazuje, że największą wiedzę mają osoby w wieku 50+. 66% przebadanych osób z najstarszego pokolenia wie, że zioła i przyprawy zawdzięczamy zapylaczom, podczas gdy osoby w wieku 15-29 lat udzieliły o 13 punktów procentowych mniej poprawnych odpowiedzi (53%). 42% najmłodszych ankietowanych słusznie wskazuje kaszę gryczaną jako produkt, który uzyskujemy dzięki zapylaczom, podczas gdy badani z najstarszej grupy maja taką świadomość już na poziomie 70% – różnica aż 28 punktów procentowych. Wyniki badania pokazują, jak bardzo potrzebna jest Polakom rzetelna wiedza przyrodnicza, szczególnie wśród najmłodszych. Właśnie dlatego organizatorzy programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” stworzyli Wielki Dzień Pszczół, święto którego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na temat ogromnej i niezastąpionej roli pszczół, kwestii ich ochrony i wymierania. Wielki Dzień Pszczół wypełnia edukacyjną lukę Polaków na temat tych pożytecznych owadów.

Praca pszczołowatych to nie tylko żywność. 47% Polaków słyszało nazwę propolis pszczeli, ale nie do końca wie, co kryje się pod tym pojęciem. Ta lepka substancja żywiczna zbierana przez pszczoły z pączków, drzew i krzewów ma właściwości lecznicze i wykorzystywana jest w medycynie od wieków. Propolis ma korzystne działanie na układ oddechowy – 76% Polaków wskazuje go jako sposób na leczenie grypy i przeziębienia, 78% wie, że jest on stosowany do produkcji kosmetyków. Jednocześnie zaledwie 22% z nas wie, że propolis stosuje się np. w leczeniu nowotworów. Co jeszcze uzyskujemy dzięki pracy pszczołowatych? Respondenci wskazują produkty z woskiem pszczelim – 73% świece, a 65% kremy do twarzy. Jednocześnie niemal połowa Polek (44%) nie ma świadomości, że dzięki pszczołowatym powstają szminki do ust, a ponad połowa przebadanych mężczyzn (61%) nie zdaje sobie sprawy, że dzięki zapylaczom powstają popularne bawełniane koszulki.

– Wyniki badania pokazują, jak mało wiemy o zapylaczach, a tymczasem tak wiele im zawdzięczamy. Dzięki pszczołowatym mamy 1/3 żywności na świecie – świeże warzywa i owoce, dżemy, musztardę, orzechy czy migdały. Mamy nadzieję, że świadomość ważnej roli pszczołowatych wytworzy z nimi pozytywne konotacje i że na co dzień, sięgając po nasze ulubione produkty, pomyślimy o nich. W myśl hasła 5. jubileuszowej edycji programu „Bądź Przyjacielem Pszczół na piątkę!”, zachęcamy wszystkich do życia w przyjaźni z tymi pożytecznymi owadami. Serdecznie zapraszamy do wspólnego Świętowania Wielkiego Dnia Pszczół, 8 sierpnia w placówkach w całej Polsce – mówi Małgorzata Strzelec z firmy ZT „Kruszwica” S.A., organizatora programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

Badanie „Pomagamy pszczołom – Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień z zakresu ekologii” na zlecenie programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” zrealizował w marcu 2015 roku dom badawczy GFK Polonia. Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15+ (wielkość próby N=1227).