11 sierpnia w Zakopanym odbędzie się konferencja inauguracyjna 8. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Temat przewodni to: Polska kultura regionalna a nowe trendy żywienia. Patronem medialnym jest Poradnik Restauratora.
12:00 – rejestracja
12:30 – przywitanie gości Piotr Bąk, Starosta Tatrzański, Leszek Dorula, Burmistrz Miasta Zakopane
12:45 – 13:05 – Tradycja w działaniu – puls w przeszłości we współczesnej kulturze Podhala, dr Stanisława Trebunia Staszel, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej, Kierownik Podyplomowego Studium Muzeologicznego, Uniwersytet Jagielloński Kraków
13:05 – 13:25 – Walory prozdrowotne mleka i mięsa owczego, dr hab. inż. Edyta Molik – Katedra Biotechnologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
13:25 – 13:45 – Zdrowotne i żywieniowe aspekty wykorzystania mięsa jagnięcego a nowe technologie i zastosowania, autorzy – prof. dr hab. Roman Niżnikowski Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt SGGW Warszawa, dr Karol Krajewski Instytut Ochrony Środowiska
14:00 Konferencja prasowa
14:30 Prezentacja i degustacja potraw Karczmy Widokowej Szymkówka
15:30 uroczyste otwarcie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych – Górna Rówień Krupowa
UM Zakopane, Sala konferencyjna , ul. Kościuszki 13