Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury serdecznie zaprasza na VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11-15 sierpnia na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów wyrobów tradycyjnych z kraju i zagranicy. Co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem turystów oraz mieszkańców miasta. Uczestnicy mają okazję poznać wyroby rękodzielnicze z całej Europy, dokonać degustacji produktów tradycyjnych i podziwiać występy zespołów regionalnych. Ideą targów jest nawiązanie międzynarodowej współpracy, popularyzowanie zasad unijnych, dotyczących jakości produktów żywnościowych, wyeksponowanie ich różnorodności oraz wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami.
Nieodłącznym elementem Europejskich Targów Produktów Regionalnych jest Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera Parada Bacowska, przechodząca przez ulice miasta. W ramach festiwalu odbywa się także Konkurs na Najlepszy Oscypek oraz pokazy „pucenia” oscypka, strzyżenia i dojenia owiec.
Na tegorocznych VIII Europejskich Targach Produktów Regionalnych, poza tradycyjnie ciekawą ofertą programową, utworzony zostanie tzw. „Zarembek Tradycji”.
„Zarembek (polana) Tradycji” pozwoli w sposób przystępny odsłonić zwyczaje, obrzędy ludowe, stroje, szlaki turystyczne, słowem zobrazować zwiedzającym bogactwo kulturowe naszego tatrzańskiego terenu. To ciekawe miejsce, w którym odwiedzający będą mieli okazję poznać bliżej historię pasterstwa, związane z nim zwyczaje, obejrzeć wystawę fotografii. Ponadto w „Zarembku Tradycji” zaprezentowana zostanie miniatura folusza czyli maszyny do obróbki (folowania) sukna.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to także możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach rękodzielniczych, które skupiają się wokół popularyzowania zjawiska kultury ludowej. Warsztaty są również możliwością spotkania z osobami, które w swojej pracy zawodowej zajmują się twórczością ludową lub czerpią z niej inspirację do współczesnych realizacji.
Targi od strony kulinarnej – to okazja do degustacji potraw przyrządzonych z produktów certyfikowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i profesjonalnych Szefów Kuchni. Tematem przewodnim Targów będzie jagnięcina podhalańska.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.