4 czerwca w Żywcu w Amfiteatrze pod Grojcem odbędzie się 8. edycja Festiwalu Beskidzkie Kociołki dla profesjonalistów i amatorów. Natomiast dla szkół gastronomicznych jak co roku w Czeskiej Republice na Zaolziu w Kosarzyskach – 20 maja. Organizatorami festiwalu są Henryk Cieślar i Wiesław Wróblewski.
Festiwal Beskidzkie Kociołki dla profesjonalistów odbywa się, co roku w innym kraju czyli Polsce, Czechach lub Słowacji. Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach przez pasterzy przemierzających łuk Karpat od Serbii i Rumunii poprzez Węgry, Słowację, Czechy aż do Polski.
Organizatorzy konkursu propagują tradycję przyrządzania potraw jednogarnkowych, a jednocześnie starają się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi.