Z tego powodu tegoroczne Targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY. W wydarzeniu wezmą udział m.in. Monika i Jan Pawlak, Marta Dymek, Katarzyna Meller. 7. edycja wydarzenia odbędzie się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Z biletem wstępu na Targi goście będą mogli również odwiedzić aktualne wystawy CSW.
Targi Książki Kulinarnej to święto nie tylko miłośników książek kucharskich. To także okazja, by w gronie czołowych postaci polskiej gastronomii wymienić się doświadczeniami i inspiracjami. Jak śpiewał Maanam Więcej się można nauczyć podróżując / Podróżować, podróżować jest bosko. Możemy być pewni, że te dwa zdania nie raz powrócą w wystąpieniach zaproszonych do udziału w Targach Książki Kulinarnej panelistów: restauratorów, szefów kuchni, aktywistów, autorów książek kulinarnych i dziennikarzy działających na rzecz rozwoju polskiej sceny gastronomicznej.
Świadomi podróżnicy coraz częściej podnoszą kwestię etyki podróżowania. Kochamy grzanki z awokado, które przywędrowało do nas z Meksyku, ale czy znamy prawdziwe koszty jego pozyskania? Trendy-produkty generują nadzwyczajnie wysoki popyt, a za nim często idzie wyzysk: człowieka i środowiska. Monika i Jan Pawlak z poznańskich Cafe La Ruina i Raj podejmą temat etycznego aspektu podróżowania i opowiedzą gościom Targów „O kulturze gościnnych stołów. O podróżowaniu i zjadaniu świata tak, by nie było wszystko jedno. O 340 amerykańskich dniach przez żołądek do serca”.
Z zaproszonymi gośćmi, którym leży na sercu wizerunek polskiej gastronomii za granicą zastanowimy się także, w jaki sposób promować naszą kuchnię, by nie najeść się wstydu? Opowiadać będą Adam Komar, Agata Wojda, Marta Gessler, Maria Przybyszewska, Małgorzata Minta oraz Nestor Grojewski. Wtórować im będzie Robert Stępowski, autor publikacji „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem”. Porozmawiamy również z szefami kuchni niebędącymi Polakami o tym, jak odbierają naszą rodzimą kuchnię i czy zabierają coś podpatrzonego w Polsce do swojej ojczyzny.
Podróżnik Tomasz Habdas (W szczytowej formie) zaskoczy gości Targów odpowiedziami na pytania: Czy wysoko w górach na lodowcu można zjeść smacznie? Czy spędzając tydzień pod namiotem na ukraińskiej dziczy możemy liczyć na posiłek, który zaskoczy nasze podniebienie i pobudzi kubki smakowe? Wreszcie, czy możliwe, że góry Atlas zaoferują dużo lepszą kuchnię niż restauracje w centrum Marrakeszu? Katarzyna Mikulska, autorka m.in. „Kuchni survivalowej bez ekwipunku” opowie jak w dzisiejszych czasach można wykorzystać metody gotowania naszych przodków (gotowanie na kamieniu, rozgrzanymi kamieniami, wędzenie, gotowanie w glinianych garnkach), dlaczego Słowianie byli mężni jak dęby a Słowianki najpiękniejsze w Europie. Zaprosi również na degustację potraw przygotowanych jak za dawnych czasów. A o „Historii prowiantu w podróży” opowie Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska. Odpowiednio spakować się na podróż pomoże Joanna Winiarska, autorka książki „Spakowani”. Z kolei Sylwia Majcher zabierze nas w recyklingową podróż do korzeni. Zero waste, choć brzmi modnie i rozprzestrzenia się w naszej aktualnej rzeczywistości ma jednak dość odległy rodowód. Już bowiem nasze babcie były prekursorkami takiego stylu życia i miały genialne patenty na domowy recykling. Krzysiek Rzyman wraz z Agnieszką Bukowską (STOR, Coffespots Polska) opowiedzą o „wędrówce” kawy speciality i przyjrzą się temu, jak kawiarnie trzeciej fali rozlały się po całej Polsce, a Weronika Pochylska (Roślinnie Jemy) ze swoimi gośćmi specjalnymi, Martą Dymek (Jadłonomia) i Marysią Przybyszewską (Havana) zastanowią się, czy w podróży trudno być weganinem?
Polska scena gastronomiczna jest zupełnie nieprzewidywalna. Niektóre nowinki kulinarne ze świata przyjmujemy z otwartością, a inne trzeba wycofywać z karty menu lub wręcz zamknąć restaurację, gdy postawiliśmy na rodzaj kuchni, która nie trafia w gusta rodaków. Jak to się dzieje? Odpowiedzi na to pytanie będą wspólnie szukać: restaurator z wieloletnim doświadczeniem: Marcin Kręglicki (Kręgliccy Restauracje i Catering) oraz właściciele młodszych, egzotycznych konceptów: Marcin Wojtasik (Yatta Ramen) oraz Bitos Hoang i Jakub Koźmiński z Viet Street Food.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski, autorzy książki: „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej” wspólnie zajmą się dawnymi wędrówkami jedzenia. Zaczną od podróży w czasie w poszukiwaniu dawnej, zapomnianej kuchni polskiej. Została ona zapomniana właśnie z powodu wędrówek jedzenia. Kapłony i szczeżuje zniknęły z naszych talerzy, a zaczęliśmy się objadać zupełnie nieznanymi naszym przodkom ziemniakami, fasolą, kukurydzą, dynią czy indykiem. Ziemniak musiał przebyć bardzo długą drogą, która zajęła mu 300 lat, by przestać być uznawanym za jedzenie trujące, barbarzyńskie i diabelskie. Wspomnianego ziemniaka na warsztat weźmie Joanna Jakubiuk – podczas Targów odmieni go przez wszystkie przypadki.
Podczas Targów spotkamy także:
Maię Sobczak (Qmam kasze), Aleksandrę Klonowską – Szałek (autorkę książki „Odetchnij od miasta – Warmia i Mazury”) , która będzie szukać odpowiedzi na pytanie, czy podróż musi być daleka, Joannę Michnicką („Mama na roślinach”), Annę Szubińską, która zabierze nas w podróż szlakiem zacnych trunków, specjalistkę od organizacji podróży – Bożenę Kowalkowską, z Małgorzatą Mintą, Olgą Badowską i Katarzyną Drewnowską z wyd. Filo powspominamy Anthony’ego Bourdaina, a z Magdą Grzebyk (Krytyka Kulinarna) i Katarzyną Meller odbędziemy sentymentalną podróż do kuchni czasów dzieciństwa.
Dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Turystyki Kulinarnej na scenie Targów Książki Kulinarnej spotkamy: Damiana Michałka i Olafa Makiewicza (gospodarstwo Olandia), którzy opowiedzą o turystyce w małych miejscowościach z uwzględnieniem historii i kulinariów, Adriana Stojewskiego, który zabierze słuchaczy w podróż po najsmaczniejszych regionach Hiszpanii, a także Wojciecha Osińskiego, który podejmie temat blasków i cieni turystyki kulinarnej.
O rozrywkę dla dzieci podczas Targów zadba TASHKA.
Tashka zaprasza na udział w warsztacie – tym razem z wyjątkowym pieskiem Karmelkiem! Podczas warsztatów każdy ozdobi swoją teczkę na rysunki w formacie XXL. Poznaj „Karmelka” Marty Guśniowskiej, ilustracje Robert Romanowicz. A na stoisku wydawnictwa TASHKA duże rabaty i wspaniałe prezenty.
Tegoroczna edycja Targów Książki Kulinarnej jest biletowana. W cenie biletu – 10 zł (dla dzieci do lat 12 wstęp na wydarzenie jest wolny) – wstęp na aktualne wystawy w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski oraz SMEG wyciskany na żywo ze świeżych owoców.
Wystawy dostępne w ramach biletu na Targi:
Dotknij sztuki, wystawa sensoryczna dla dzieci
Siedząc tutaj znudzona jak Lamparcica, wystawa Marii Lobody
Bezludzka Ziemia oraz Centrum Natury Współczesnej Forensic Architecture w ramach projektu Plastyczność planety
Obcowanie. Studium ciśnień, wystawa Jana Moszumańskiego-Kotwicy w Project Roomie
W parku przed U–jazdowskim można odwiedzić Ogród Miejski Jazdów, poświęcony w tym roku wodzie.
Targi Książki Kulinarnej
19-21 lipca 2019 (piątek-niedziela)
Piątek: 15-19, Sobota: 11-20, Niedziela: 11-19
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2, Warszawa
Organizator: Marta Gessler, Qchnia Artystyczna
www.targiksiazkikulinarnej.pl
www.instagram.com/targiksiazkikulinarnej
www.qchnia.pl
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski
https://u-jazdowski.pl/
WYSTAWCY:Antykwariat Książka dla Każdego, Bookoff, Dodatkowo Bookoff zaprezentuje wydawnictwa: Hardie Grant oraz Thames&Hudson, Buchmann, Ceramika Barbara, Turkiewicz, CONCO, Dwie Siostry, Fabryka Form, Filo, Gestalten, Jak Wam się podoba, Jedność, KOOE Studio, Meller na dokładkę, Mosko Ceramics, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Pascal, Simple Happy Kitchen, Smeg, Sucré, TASHKA, Zwierciadło