10 listopada w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się 6. Kulinarny Rajd Mistrzów 2017. W jury zasiądą – Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. Organizatorzy to: Polish Prestige Hotels i Haston City Hotel.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 10 listopada o godz. 9 a zakończą około godz. 15.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Zespoły zakwalifikowane do konkursu będą musiały przygotować sos drobiowy na białym winie ze śmietanką w formie glace (bez zaciągania mąką):
szalotka obrana – 2 sztuki
masło – 60 g
śmietanka 30% – 80 ml
Fond drobiowy w płynie CHEF – 200 ml
wino białe typu chardonnay – 80 ml
sól i biały świeżo zmielony pieprz
Przekąska ciepła:
filet z sandacza,
boczek wędzony nie parzony b/ż,
dowolny produkt CHEF,
szczypiorek
Danie główne:
mały filet ze strusia,
langustynki (mogą być obrane i mogą być mrożone),
dowolny produkt CHEF,
brandy.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym na adres: konkurs@haston.pl. do 30 października.
Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. 71 32 09 720, 512 71 90 63.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.