Rozpoczęcie zawodów dla uczestników ok. godz. 12, startują trzyosobowe zespoły. Wieczorna kolacja finałowa, która jest jednocześnie ostatnią konkurencją, rozpocznie się o godz. 19. Mariusz Kozak, szef kuchni Hotelu Monopol oraz szefowie kuchni projektu Wild & Root (Marcin Bielec – Jakubus Hotel, Karol Sankowski – Przystań Marina, Rafał Borys – Zamek Topacz, Mariusz Kucharczyk – Zamek Kliczków) przygotowują pięciodaniowy kulinarny spektakl. Podczas kolacji można będzie spróbować potraw na bazie regionalnych produktów prosto od małych przedsiębiorców, a także rzadko spotykanych na talerzu warzyw i dziko rosnących ziół m.in.: ryby ze Stawów Milickich czy złotnicka wieprzowina.
– W tym roku pragniemy dostarczyć niezwykłych wrażeń widzom tych zawodów. W tym celu wybitni szefowie kuchni przygotowują pięciodaniowy kulinarny spektakl. Wielu gości miała okazję kosztować tych dań przy okazji kolacji z okazji Wild & Root w restauracji Marina, Zamku Topacz czy Hotelu Jakubus. Marcin Bielec, Rafał Borys i Karol Sankowski pokazali wielokrotnie, że odpowiednio traktując nasze lokalne produkty można przygotować dania o światowych standardach. Wysoki poziom kulinarny jest gwarantowany. Warto podkreślić, że sama kolacja jest wielki finałem zawodów. O gości będą się troszczyć załogi sommeliersko-kelnerskie z najlepszych wrocławskich restauracji m.in.: Hotel Monopol, Przystań i Marina czy Wydział Kulinarny. Jednym z zadań będzie dobór wina do potraw. Wszystkim poczynaniom zawodników bacznie będą przyglądać się sędziowie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – mówi Sylwester Szymczak, manager restauracja Przystan&Marina we Wrocławiu.
– Kolacja ta organizowana jest przez Wild&Root Food Project i ma na celu uświadomienie gościom wartości jaką jest wspieranie rynku lokalnego i produktów regionalnych pod względem nie tylko smaku, ale również celem wspierania zakupu tych produktów na co dzień, co ma przełożenie na rozwój małych firm regionalnych. Poza tym podczas kolacji producenci i restauratorzy mają okazję lepiej się poznać, a także wzajemnie zainspirować. Łączy ich wspólny cel – urozmaicona, zdrowa i smaczna kuchnia na najwyższym poziomie. Kontakt dla partnerów poprzez stronę na fb Wild&Root Food Project – mówi Marcin Bielec, szef kuchni i zastępcą dyrektora gastronomii w Hotelu Jakubus, a także twórca projektu Wild&Root Food.
Organizatorzy: Sommelierskie Grand Prix Dolnego Śląska
Cena kolacji finałowej – 250 zł./os. Ilość miejsc ograniczona.