6. Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska już dzisiaj

Wydarzenia

6. Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska już dzisiaj

18 listopada 2019

 

Rozpoczęcie zawodów dla uczestników ok. godz. 12, startują trzyosobowe zespoły. Wieczorna kolacja finałowa, która jest jednocześnie ostatnią konkurencją, rozpocznie się o godz. 19. Mariusz Kozak, szef kuchni Hotelu Monopol oraz szefowie kuchni projektu Wild & Root (Marcin Bielec – Jakubus Hotel, Karol Sankowski – Przystań Marina, Rafał Borys – Zamek Topacz, Mariusz Kucharczyk – Zamek Kliczków) przygotowują pięciodaniowy kulinarny spektakl. Podczas kolacji można będzie spróbować potraw na bazie regionalnych produktów prosto od małych przedsiębiorców, a także rzadko spotykanych na talerzu warzyw i dziko rosnących ziół m.in.: ryby ze Stawów Milickich czy złotnicka wieprzowina.

– W tym roku pragniemy dostarczyć niezwykłych wrażeń widzom tych zawodów. W tym celu wybitni szefowie kuchni przygotowują pięciodaniowy kulinarny spektakl. Wielu gości miała okazję kosztować tych dań przy okazji kolacji z okazji Wild & Root w restauracji Marina, Zamku Topacz czy Hotelu Jakubus. Marcin Bielec, Rafał Borys i Karol Sankowski pokazali wielokrotnie, że odpowiednio traktując nasze lokalne produkty można przygotować dania o światowych standardach. Wysoki poziom kulinarny jest gwarantowany. Warto podkreślić, że sama kolacja jest wielki finałem zawodów. O gości będą się troszczyć załogi sommeliersko-kelnerskie z najlepszych wrocławskich restauracji m.in.: Hotel Monopol, Przystań i Marina czy Wydział Kulinarny. Jednym z zadań będzie dobór wina do potraw. Wszystkim poczynaniom zawodników bacznie będą przyglądać się sędziowie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – mówi Sylwester Szymczak, manager restauracja Przystan&Marina we Wrocławiu.

– Kolacja ta organizowana jest przez Wild&Root Food Project i ma na celu uświadomienie gościom wartości jaką jest wspieranie rynku lokalnego i produktów regionalnych pod względem nie tylko smaku, ale również celem wspierania zakupu tych produktów na co dzień, co ma przełożenie na rozwój małych firm regionalnych. Poza tym podczas kolacji producenci i restauratorzy mają okazję lepiej się poznać, a także wzajemnie zainspirować. Łączy ich wspólny cel – urozmaicona, zdrowa i smaczna kuchnia na najwyższym poziomie. Kontakt dla partnerów poprzez stronę na fb Wild&Root Food Project – mówi Marcin Bielec, szef kuchni i zastępcą dyrektora gastronomii w Hotelu Jakubus, a także twórca projektu Wild&Root Food.

Organizatorzy: Sommelierskie Grand Prix Dolnego Śląska

Cena kolacji finałowej – 250 zł./os. Ilość miejsc ograniczona.