Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-2025 postawi w świetle reflektorów największe kulinarne talenty, w rękach których leży przyszłość gastronomii. Zgłoszenia można przesyłać do 19 czerwca.
Mediolan, 21 lutego 2024 to data ogłoszenia przez S.Pellegrino nowej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy, globalnej inicjatywy mającej na celu odkrycie, ale również wypromowanie najbardziej obiecujących i utalentowanych młodych szefów kuchni.
Konkurs, który odbędzie się na przestrzeni 2024 i 2025 r. to znacznie więcej niż zwykły konkurs kulinarny. Wzięcie w nim udziału oznacza dołączenie do S.Pellegrino Young Chef Academy, projektu, który ma na celu uczynienie świata lepszym miejscem poprzez jedzenie. Uczestnicy będą mieli wyjątkową okazję dołączyć do międzynarodowej społeczności i rozwijać się dzięki specjalnemu systemowi edukacji, mentoringowi, tworzeniu sieci kontaktów oraz możliwościom kariery na najwyższym poziomie. W trakcie konkursu, uczestnicy będą mieli bliskie wsparcie światowej sławy szefów kuchni, którzy pomogą im wznieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom, jak i wprowadzić na stół jury swoją wizję przyszłości.
S.Pellegrino Young Chef Academy to globalna społeczność, której celem jest przekucie zobowiązania marki S.Pellegrino by kształtować przyszłość gastronomii poprzez promowanie wartości takich jak zrównoważony rozwój, odpowiedzialność, inkluzyjność i piękno. Ostatnia edycja odnotowała rekordową liczbę uczestników! Spośród 15 regionów, ponad 166 szefów kuchni przeszło przez wstępny etap eliminacji.
Napawa nas dumą, że tyle młodych talentów chce pokazać się od jak najlepszej strony wykorzystując do tego swoją pasję i pracę. To nas motywuje i nie możemy się doczekać rozpoczęcia nowej edycji – powiedział Stefano Bolognese, Dyrektor Międzynarodowej Jednostki Biznesowej Sanpellegrino.
Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25 stoi otworem dla młodych szefów kuchni, którzy pragną rzucić wyzwanie sobie i swoim umiejętnościom, jednocześnie zdobywając globalną widoczność. Szefowie kuchni, poniżej 30 roku życia, mogą zarejestrować się na stronie http://sanpellegrinoyoungchefacademy.com/the-competition/application-form. Zgłoszenia trwają do 19 czerwca 2024 r. Należy przesłać przepis na autorskie danie, które będzie reprezentować wizję, unikalne umiejętności i kreatywność kandydata. Podobnie jak w poprzednich edycjach, pierwsza faza selekcji będzie oceniana przez Międzynarodową Szkołę Włoskiej Sztuki Kulinarnej ALMA. Wyłoni ona skróconą listę młodych szefów kuchni, którzy wezmą udział w finałach regionalnych, odbywających w różnych częściach świata.
Zwycięzcy regionalni będą rywalizować podczas uroczystości wielkiego finału o nagrodę S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25. Aby zdobyć tytuł, szefowie kuchni muszą zaimponować globalnemu Grand Jury – panelowi wybitnych oraz uznanych, międzynarodowych szefów kuchni – prezentując niezrównany kunszt oraz pomysłowość. Zwycięski talent to również osobowość, gotowa reformować świat gastronomii oraz przekonać jury o swojej zdolności do stania się inspiratorem pozytywnych zmian. W poprzedniej edycji zwyciężył szef kuchni Nelson Freitas.
W ramach uznania dla wybitnego talentu Freitasa, Akademia zaoferowała mu wyjątkowe doświadczenie edukacyjne w Peru, z gigantem kulinarnej społeczność szefów kuchni, Virgilio Martínezem, którego restauracja Central w Limie zajęła pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants 2023. To tam Freitas będzie miał niepowtarzalną okazję do rozwoju zawodowego, nauki i czerpania inspiracji od najlepszych.
O swojej drodze przez konkurs, szef kuchni Nelson Freitas powiedział:
Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy to niesamowite doświadczenie, ponieważ pozwala na nawiązywanie kontaktów, dzielenie się informacjami, kulturą i oczywiście wiedzą. Czuję, że rozwinąłem się zarówno zawodowo, jak i personalnie, poszerzając horyzonty i zyskując dodatkową motywację do działania. Dla mnie to nie był punkt końcowy, ale początek nowej podróży. Konkurs jest idealnym miejscem dla wszystkich młodych szefów kuchni, którzy pragną pokazać swoją pracę i sprawdzić siebie. Moja rada dla nowych uczestników to: przynieście coś osobistego, przynieście coś, z czym czujecie głębokie połączenie, aby pokazać się w jak najlepszym świetle!
Podczas konkursu, uczestnicy będą rywalizować również o trzy dodatkowe nagrody, które docenią i wynagrodzą zróżnicowane przekonania i podejście młodych szefów kuchni do tworzenia pozytywnych zmian społecznych poprzez jedzenie:
- Nagroda S.Pellegrino Social Responsibility: głosowana przez Sustainable Restaurant Association, która prowadzi program Food Made Good, największe programy zrównoważonego rozwoju w sektorze gastronomicznym oraz globalną społeczność promującą zrównoważony rozwój w branży hotelarskiej. Zwycięży danie, które będzie hołdować zasadzie, że jedzenie jest najlepsze, gdy jest wynikiem społecznie odpowiedzialnych praktyk, obejmujących aspekty takie jak źródła surowców, wymagania społeczne i środowiskowe.
- Nagroda Acqua Panna Connection in Gastronomy: przyznawana przez Mentorów, zwycięzca tej nagrody stworzy danie, które będzie reprezentować kulinarne dziedzictwo regionu, z którego pochodzi tworzący je szef kuchni. Danie powinno podkreślać tradycyjne praktyki kulinarne oraz osobistą, nowoczesną wizję, tworząc most między przeszłością a przyszłością.
- Nagroda Fine Dining Lovers Food for Thought: głosowana przez społeczność Fine Dining Lovers online, ta nagroda będzie przyznana młodemu szefowi kuchni, który najlepiej reprezentuje swoje osobiste przekonania poprzez autorskie danie.
Aby dowiedzieć się więcej o inicjatywie, odwiedź stronę: www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com.