Podobnie jak w zeszłym roku, uczestnikami konkursu będą dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący w zawodzie minimum od dwóch lat. Mogą oni dobierać się do zespołu w dowolny sposób, nawet jeśli na co dzień nie pracują ze sobą.
– Debic Pastry Cup jest doskonałą okazją do poznania wielu utalentowanych cukierników i szefów kuchni, jak i zaprezentowania rozwiązań skierowanych stricte do branży cukierniczej i lodziarskiej. Podczas poprzedniej edycji zauważyliśmy, że coraz większą wagę przykłada się nie tylko do samego wykonania, ale także jakości składników, co jest niezwykle ważne w dzisiejszych czasach. Polskie cukiernictwo ma wielu utalentowanych fachowców i oznacza to, że nasz rynek jest bardzo przyszłościowy, a prestiż zawodu wzrasta z roku na rok – mówi Paweł Mieszała.
Zadania dla uczestników zostaną podzielone na dwie części:
• freestyle – wykonanie dowolnego torciku deserowego o średnicy 21 cm
• przygotowanie 12 identycznych talerzy z deserami restauracyjnymi
Czas na wykonanie obu zadań to trzy godziny. Dodatkowo zespoły otrzymają 30 minut na przygotowanie i posprzątanie stanowiska. Warunkiem jest wykorzystanie produktów z asortymentu marki Debic, takich jak: masło Debic, Stand&Overrun, Tiramisu oraz czekoladę firmy Callebaut i pektynę NH Sosa – dystrybuowaną przez firmę Fusion Gusto Polska. Następnie Komisja Konkursowa zakwalifikuje maksymalnie 6 drużyn, które wezmą udział w finale. Ocenie będzie podlegała praca zespołu, a dla najlepszych trzech przewidziano atrakcyjne nagrody.
Zakwalifikowane do udziału drużyny zostaną przedstawione na początku marca. Sam konkurs rozpocznie i zakończy się 26 marca.
Debic od wielu lat stara się wspierać cukierników, dostarczając im najwyższej jakości produkty, by mogli tworzyć prawdziwe kulinarne działa sztuki. Poprzez konkurs chcieliśmy wesprzeć ambicje naszych cukierników, szczególnie tych młodych, którzy chcą się rozwijać, osiągać wyniki, ale jednocześnie też realizować swoje marzenia – dodaje Olga Andrzejewska, Key Account Manager w FrieslandCampina Polska, producenta marki Debic.
Sponsorem głównym konkursu jest marka Debic we współpracy z MT Targi Polska oraz Primulator, Ashanti, Cheman, Sempre, Callebaut, Fusion Gusto, Gastro Magic , Nespresso, Graner-ice.
Więcej informacji o konkursie znajduję się pod adresem: https://www.facebook.com/Debic-Pastry-Cup.
Lista uczestników:
restauracja Patio, Grand Hotel Boutique Rzeszów
Agnieszka Szlachta i Weronika Mazur
Powidok Restauracja Autorska – Łódź
Jakub Włodarczyk i Oskar Wiewiórski
Cukiernia Radosna Twórczość
Aleksandra Kozło i Jolanta Trawka
Hotel Airport Okęcie Warszawa
Bartosz Wierzchowski i Marek Bieńkowski
Restauracja Lavenda Poznań
Roman Serdiuk i Oksana Serdiuk
Cukiernia Pani Foremka Mysłowice
Sylwia Grodzka -Haba