5. etap eliminacji Best Barista Challenge za nami. W sobotę odbyła się przedostatnia runda eliminacyjna, tym razem w poszukiwaniu najlepszego baristy odwiedziliśmy Wrocław i Kino Nowe Horyzonty. Wrocław nie zawiódł, na ten etap zapisała się rekordowa liczba zawodników, bo aż 26, ostatecznie zakwalifikowało się 18.
Best Barista Challenge – zawody przygotowujące do mistrzostw Polski
Best Barista Challenge to zawody dla baristów i home baristów, którzy chcą rozwijać swój warsztat oraz umiejętności. Zawody przygotowują do udziału w Mistrzostwach Polski Baristów, Mistrzostwach Polski Latte Art oraz Coffee in Good Spirits. Bariści mają okazję pracować na profesjonalnym sprzęcie, testować urządzenia, na których będą także walczyć o tytuł Mistrza Polski.
– Regulamin zawodów oraz arkusze ocen inspirowane są zasadami WBA. W tej edycji zawody objęte są patronatem SCA Poland. A członkowie stowarzyszenia biorą udział w eliminacjach, czuwają nad ich przebiegiem, sędziują, a także wspierają nas merytorycznie – mówi Aleksander Krzych, Brand Manager marek Compak i Dalla Corte w Best CS.
Eliminacje regionalne odbyły się już w 5 miastach: Warszawie; Krakowie; Lublinie; Toruniu oraz 19 października we Wrocławiu. Ostatni etap już 10 listopada, w Katowicach, podczas Targów Parzymy Przelewamy.
Najlepszy barista we Wrocławiu wybrany
Etap wrocławski od momentu ogłodzenia II edycji cieszył się niezwykłym zainteresowaniem. Zapisała się na tę rundę rekordowa liczba zawodników – 26! Ostatecznie w pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 18 baristów. Do finału dostało się pięcioro z nich: Pavlo Havrylov, Wojciech Kopeć-Burcan, Klaudia Nowak, Kasjan Sławiński, Maciej Woźniakowski.
Walka o pierwsze miejsce była zacięta, zawodnicy imponowali kreatywnością i ciekawymi kompozycjami smakowymi. Zwycięzcą 5. etapu BEST Barista Challenge we Wrocławiu został Pavlo Havrylov, który brał udział w prawie każdym etapie, jak widać determinacja i konsekwencja opłaciły się.
Nagrody dla zwycięzców
Pavlo wywalczył oprócz miejsca w finale i możliwości ubiegania się o tytuł Best Barista 2024 r., także wartościowe nagrody.
EST Barista Challenge – szukamy najlepszych baristów w Polsce
W zawodach zawodnicy mierzą się w dwóch konkurencjach: „Latte Art Throwdown” oraz „Free Order”. Bariści pracują na najwyższej klasy sprzęcie: młynkach i tamperach automatycznych marki Compak oraz ekspresach Dalla Corte.
Kluczem do sukcesu w konkurencji Latte Art Throwdown jest precyzyjne wykonanie wylosowanego wcześniej wzoru, doskonała technika i jej powtarzalność.
W drugiej konkurencji „Free Order” uczestnicy zmierzyli się z wyzwaniem przygotowania dwóch kreatywnych i perfekcyjnych napojów kawowych, przygotowanych przy użyciu napojów roślinnych Alpro Barista, syropów Monin oraz toników Franklin & Sons.
– Coraz bardziej popularne espresso tonic jest świetnym dowodem na to, że udział marki Franklin & Sons w projekcie BEST Barista Challenge stał się wartością dodaną dla wszystkich, uczestników, konsumentów, jak i marki. Dzięki współpracy z BEST Company Solutions przekonaliśmy się, że połączenie kawy i toników jest niezwykłą kuźnią inspiracji oraz swego rodzaju pracownią tworzenia niezwykłych – czasem kompletnie nieoczekiwanych fuzji smaków. Jest to dla nas niezwykłe doświadczenie, przywilej pracy ze wspaniałymi ludźmi, a także szansa budowania świadomości marki wśród najbardziej zainteresowanych konsumentów – podkreśla Grzegorz Gutkowski, Brand Manager, Franklin&Sons.