10-11 września br. w CKW Etiuda w Lublinie odbyła się 5. Edycja Food & Drink Festival. Podczas festiwalu John Csukor, wybitny amerykański szef kuchni zaprezentował w tym roku wariacje kulinarne na temat wołowiny – zastosowanie różnych technik kulinarnych oraz wykorzystanie elementów mniej oczywistych niż steki.
Ponadto uczestnicy szkolenia mieli okazję zapoznania się z innowacyjną technologią pieczenia wołowiny w próżniowych opakowaniach foliowych Mylar Cook.
Podczas uroczystej kolacji mogliśmy posłuchać zespołu Bracia.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym imprezy.
JOHN CSUKOR
Wynalazca i propagator nowych trendów w sprzedaży produktów gastronomicznych oraz wprowadzania ich na rynek. Jedzenie traktuje jako część celebracji życia.
Z pochodzenia jest pół Chilijczykiem pół Węgrem. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem, przebywanie w kuchni ze swoją mamą było dla niego największa przyjemnością.
Edukację kulinarną rozpoczął już w wieku 15 lat pomagając w różnych restauracjach, później w wieku 17 lat zaciągnął się do obozu militarnego Marines USA, gdzie po jakimś czasie został szefem kuchni , tytuły naukowe zdobył na Uniwersytecie Jonhson&Wales.
Do tej pory jest wykładowcą na tymże Uniwersytecie. Kontynuuje edukacje w Culinary Institute of America oraz Hyde Park Campus.
W branży gastronomicznej John Csukor działa aktywnie od 30 lat, a od lat 3 prowadzi własny biznes – KOR FOODINNOWATION Corp., Virginia. Współpracuje z 5 osobami, które są badaczami naukowymi i wnoszą ogromny wkład w rozwój nowych produktów.
Jest świetnym negocjatorem biznesowym w branży gastronomicznej.
Projektował i tworzył jedzenie dla ponad 2 milionów ludzi. Przyczynił się do rozwoju amerykańskiego Starbucks, na swoim koncie osiągnięć ma współpracę z koncernem Motorola, Manitowoc oraz Convotherm USA oraz Niemcy, Almond Board of California. Obecnie współpracuje z DuPont, MeadWestvaco Corp.
Ma także doświadczenie we wprowadzaniu produktów na rynek masowy, współpracował z dużymi korporacjami w departamentach naukowych zajmującymi się badaniami i doświadczeniami nad jakością i trwałością jedzenia sklepowego. Uczył jak np. jak utrzymać stabilność pożywienia i odpowiednie PH produktów.
Swoje inspiracje do pracy czerpie z podróży po świecie i z kontaktów z ludźmi z którymi się zetknął. Są nimi m.in. : Thomas Keller, Louis Jones, Norman Van Aken oraz nieżyjacy już Charlie Trotter oraz Louis Szathmary. Uważa, ze każda tradycja kulinarna poszerza kreatywność ludzi zajmujących się sztuką kulinarną.
W celu zdobycia lepszego doświadczenia kulinarnego podróżuje po całym świecie m.in.: Wietnam, Singapur, Indonezja, Japonia, Ameryka Południowa, Nowa Zelandia, Belgia, Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania, Włochy, Francja i Stany Zjednoczone. To daje mu otwarty umysł do tworzenia i realizowania nowych przepisów i projektów kulinarnych.
W tym roku we wrześniu odwiedzi Polskę na zaproszenie firmy Sokołów S.A. oraz Multivac Polska i Dora Metal. Poprowadzi warsztaty kulinarne dla szefów kuchni, będzie doradcą dla managerów oraz kadry zarządzającej lokalami gastronomicznymi. Będzie to także doskonała okazja do wymienienia doświadczeń i poglądów dla mediów związanych z gastronomią.
Obecnie zajmuje się wdrażaniem i odkrywaniem nowych produktów w swoim laboratorium, wprowadzaniem nowych kart menu w restauracjach. Stawia przede wszystkim na jakość podawanego ludziom jedzenia. Szkoli szefów kuchni, prowadzi restauracje, pomaga przy budowaniu konceptów na nowe lokale gastronomiczne klasy fine dining.
Według Johna zdecydowanie obecny trend to używanie pełnowartościowych, całościowych składników do tworzenia nowych, zdrowych produktów. Nadal sięga do korzeni, gdyż twierdzi, że niektóre smaki i składniki uzupełniają się tak jak stworzyła je natura.