Newsy

,

21 marca 2012

Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, Zajazd Hetman, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. ks. St. Konarskiego w Jędrzejowie, Centrum Wina zaprasza na Warsztaty Kelnerskie potwierdzone certyfikatem uczestnictwa – HYDROSOMMELIER i WINESOMMELIER. Warsztaty odbedą się , które odbędą się w dniu 31/03/2012 (Sobota) od godz. 10.00 do 14.00 w Jędrzejowie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr1 im .ks. St. Konarskiego, ul. Przypkowskiego 49 , sala konferencyjna.

Warsztaty są skierowane dla Nauczycieli przedmiotów zawodowych hotelarskich i gastronomicznych, Managerów , Kierowników Restauracji, Kelnerów profesjonalistów i adeptów sztuki kelnerskiej.  Udział w warsztatach jest bezpłatny

Udział w warsztatach należy potwierdzić przesłaniem Karty zgłoszeniowej na adres e-mail:, poczta@zsp1.jedrzejow.com.pl

Program i ramówka godzinowa:

 

10.00 – 11.30 -­ Woda

Prezentacja multimedialna:

1)Od kropelki do butelki

– obieg wody w przyrodzie

– proces produkcji w zarysie( sterylność produkcji)

– naturalność , pierwotna czystość wód

2) Tajemnice wody zamkniętej w butelce

– klasyfikacja wód

– mineralizacja , podstawowe pierwiastki i ich znaczenia dla zdrowia

– czytanie etykiet

Wiedza konsumencka w Polsce nt. wód butelkowanych

Słownik wody

Ślepa degustacja wód – autoryzacja smaków i marek producentów

11.30 – 12.30 – przerwa kawowa, prezentacja nowości wydawniczych

12.30 – 14.00 – Wino

Ślepa degustacja smaków (nauka rozpoznawania smaków )

– jedno smakowych ,

– dwu smakowych ,

– trzy smakowych.

Wina

Ślepa degustacja – rozpoznawanie białych i czerwonych szczepów winorośli

Kupażowanie szczepów

Język wina – słownik ( jak prezentować i mówić o winie )

Sztuka sprzedaży wina – A może w drinkach?

14.00 – 15.00 – Obiad