W dniach 12–13 lipca Ogrody Hortulus Spectabilis ponownie zamieniły się w niezwykłą przestrzeń, gdzie piękno natury spotkało się z kulinarną kreatywnością. Jubileuszowa, 10. edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem „Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori” i zgromadziła miłośników ogrodnictwa, zdrowego stylu życia oraz pasjonatów kulinariów i florystyki z całej Polski.
Degustacje, warsztaty i pokazy
Przez dwa dni uczestnicy mogli cieszyć się bogactwem smaków, zapachów i barw podczas degustacji, warsztatów, pokazów kulinarnych oraz prelekcji. Kwiaty jadalne zagościły nie tylko na talerzach, ale także w kosmetykach, dekoracjach, biżuterii, a nawet… na sukniach!
Rekord Polski – największa zupa z kwiatów liliowca
Jednym z najważniejszych wydarzeń festiwalu było ustanowienie Rekordu Polski na największą zupę z kwiatów jadalnych. Bohaterem dnia został liliowiec – aż 21,6 kg jego kwiatów trafiło do wielkiego garnka! Zupę przygotował Szef Kuchni Festiwalowej, Mariusz Siwak, we współpracy z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Mścic. Powstało około 130 litrów aromatycznej zupy, która, aby rekord został oficjalnie zatwierdzony, musiała… zniknąć do ostatniej kropli! Dzięki zaangażowaniu gości, zupa została spożyta w całości. To było nie tylko kulinarne osiągnięcie, ale także piękny przykład wspólnego celebrowania smaku i pasji do natury.
Kwiaty na talerzach – sałatki, makarony i sushi
Kwiatowe inspiracje kulinarne nie kończyły się na zupie. Szef Kuchni Mariusz Siwak serwował sałatki oraz makarony kwiatowo-warzywne, które zachwycały zarówno smakiem, jak i kolorystyką oraz świeżością składników.
Kuchnia wegetariańska z kwiatami – natura na talerzu
Prawdziwym hitem była kwiatowa kuchnia wege. Kacper Rudzki, szef kuchni wegetariańskiej, przygotowywał na żywo rolki sushi z dodatkiem jadalnych kwiatów. Podczas swoich pokazów opowiadał o historii sushi, jego odmianach oraz zdradzał sekrety przygotowania domowego sushi w kwiatowej odsłonie. Pierogi z różnorodnymi nadzieniami – m.in. słodkie z różą, lawendą, nagietkiem i pysznogłówką – zdobyły serca smakoszy. Dodatkowo goście mogli spróbować chrupiących kwiatów w tempurze, kiszonych liliowców oraz patisonów. Festiwalowa kuchnia roślinna zachwycała nie tylko smakiem, ale również kolorami i aromatami, łącząc jadalne kwiaty z warzywami i ziołami w kompozycje równie piękne, co smaczne.
Edukacja i prelekcje: od kwiatożerstwa po ogrody ziołowe
Wiedzą o kwiatach i ich kulinarnym zastosowaniu dzieliła się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek o kwiatach jadalnych. W serii prelekcji poruszyła m.in.: które kwiaty są jadalne, jak je zbierać i przetwarzać, które gatunki są najpopularniejsze na świecie, jak smakują różne kwiaty i jak je najlepiej komponować.
Równolegle trwała edukacja ogrodnicza prowadzona przez specjalistów z firmy W. Legutko. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach „Małego Ogrodnika”, podczas których samodzielnie sadziły zioła i kwiaty jadalne. Dorośli z kolei poznawali tajniki zakładania i pielęgnacji ogrodów warzywno-ziołowych oraz rabat kwiatowych.
Florystyka – sztuka, która zachwyca
Gościem specjalnym festiwalu była prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska, międzynarodowy sędzia florystyki i mistrzyni florystycznego fachu. Na scenie tworzyła niezwykłe bukiety, kompozycje oraz kwiatową biżuterię – oczywiście z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Podzieliła się również cennymi wskazówkami, m.in. jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych.
Carving – mistrzowska sztuka rzeźbienia w owocach
Na scenie głównej zaprezentował się Grzegorz Gniech – mistrz świata w carvingu. Pokazał mistrzowskie techniki rzeźbienia i stworzył prawdziwe dzieła sztuki z arbuzów i innych owoców. W niedzielę zaprezentował premierowe połączenie owoców z kwiatami jadalnymi – lawendą, różą, begonią i pysznogłówką. Dzieło to zachwyciło wszystkich gości. Uczestnicy mogli także spróbować własnych sił w carvingu, oczywiście pod okiem mistrza.
Spacer przez kwiatowe ogrody
Architekt krajobrazu Joanna Lisiecka poprowadziła uczestników na plenerowy spacer po Ogrodach Hortulus Spectabilis. Goście odwiedzili m.in.:
Warzywnik Kwiatowy,
Ogród w smaku lila-róż,
Ogród Lawendowy,
Ogród Orientalny.
Podczas prelekcji na świeżym powietrzu poznawali zasady łączenia roślin, planowania ogrodu oraz tworzenia kompozycji ziołowo-kwiatowych – zarówno użytkowych, jak i dekoracyjnych.
Letni Bar Piwonia – smak dla miłośników tradycji
Choć kuchnia kwiatowa zachwycała lekkością i kolorami, festiwalowe menu nie zapomniało o miłośnikach tradycyjnych, mięsnych smaków. Bar Piwonia serwował aromatyczne mięsa, szaszłyki i kiełbasy prosto z rusztu, podawane z autorskimi musztardami oraz keczupami z cukinii i dyni. Ogromnym powodzeniem cieszyła się także legendarna pajda ze smalcem i kiszonymi liliowcami – smak, którego nie da się zapomnieć!
Dziesiąta edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych obfitowała w smaki, zapachy, barwy i inspiracje. Uczestnicy wyjechali bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę oraz zmysłowe doznania.
źródło: biuro prasowe Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
oprac. H.Handkowska