4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Wydarzenia

4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

13 lipca 2018

21 lipca na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Organizatorami 4. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej są restauracja Babinicz – Kompleks Dworzysko w Szczwnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka.  Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków  Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.

Przedmiotem festiwalu jest przystawka zimna lub gorąca i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego i 8 porcji przekąski. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: bażant, Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Natomiast obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: schab z dzika i olej z esencją masła.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Wojciech Harapkiewicz 607 607 155 lub Waldemar Hołówka  609 548 355.

Festiwal ma zasięg ogólnopolski i ma charakter imprezy otwartej.

Zwycięzca konkursu jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

Gala odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój-Jedlina

Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka.

 

Zarys Programowy Festiwalu

•       Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 „Kuchnia dworska myśliwska”

•       Konkurs cukierniczy- deser  z użyciem owoców leśnych i twarożku

•       Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/

•       „Festiwal produktów regionalnych-lokalnych” – stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, lokalnych .

•       degustacje wyrobów z dziczyzny – przygotowanych prze amatorów, myśliwych

•       Konkurs nalewek „Najlepsza Nalewka”

•       Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich „Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego” – oceniany przez jury profesjonalistów /degustacja płatna /cegiełki / akcja charytatywna na rzecz Fundacji miej serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki

•       Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów – Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy

•       Stoiska Gastronomiczne „Zasmakuj Światowej Kuchni” /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,

•       Kulinarne warsztaty dla dzieci – poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.