Adam Woźniak z restauracji Pałac Tłokinia (Tłokinia Kościelna) został zwycięzcą 4. Krakowskiego Biegu Kelnerów, poprzedzającego 22. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA /GASTROFOOD/ENOEXPO/SPA&WELLNESS 2014. II miejsce zajęła Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman (Lgota Murowana), a III przypadło Wojciechowi Rzepce z Niebieskiego ART Hotelu &SPA.
Na starcie 4. edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów stanęło 18 kelnerów z 15 restauracji, nie tylko z Małopolski, ale także z woj. śląskiego i woj. dolnośląskiego. To, co wyróżnia krakowski bieg to merytoryka, dlatego kelnerzy rozpoczęli zmagania od klasycznego nakrywania do stołu (do lunchu i kolacji), w trakcie której sprawdzano obycie kelnerskie i znajomość etykiety.
Później kelnerzy przeszli do konkurencji zręcznościowych. Najpierw rywalizowali wewnątrz hali EXPO Kraków na specjalnie przygotowanym torze przeszkód. Zadaniem uczestników było jak najszybsze przejście dystansu i pozbieranie ze stołów: butelek, kieliszków, wody i kwiatków.
Następnie odbyła się niezwykle widowiskowa konkurencja, czyli próba pobicia rekordu świata w liczbie kieliszków utrzymanych w jednej dłoni. Ten należący do brytyjskiego someliera Philipa Osentona i wynosi 51 kieliszków! Najlepszy okazał się Jarosław Jakimowicz z restauracji , który zdołał utrzymać 29 kieliszków, co jest rekordem Krakowa w tej dyscyplinie.
Ostatnią konkurencją był sprint z tacą i jajkiem, który odbył się na deptaku przed EXPO Kraków.
Najlepsi Kelnerzy otrzymali nagrody rzeczowe, a zwycięzca tytuł Super Kelnera Roku 2014 sygnowany przez prestiżowe branżowe Targi HORECA.
Przedstawiciele każdej restauracji uczestniczącej w Biegu otrzymali także bezpłatny wstęp na Targi HORECA/GASTROFOOD oraz możliwość bezpłatnego skorzystania ze szkoleń z programu Targów.
Organizatorami IV edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów były: firma Targi w Krakowie Sp. z o.o., Krakowska Szkoła Restauratorów oraz firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto.