8 lipca podczas 18. Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza w Narolu (6-9 lipca) odbędzie się 4. konkurs kulinarny Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
4. Konkurs Kulinarny Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro skierowany do kucharzy profesjonalistów. Organizatorami konkursu są: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu. W roli partnerów występują: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
Spośród nadesłanych zgłoszeń kapituła konkursu do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:
Patryk Stanewicz i Józek Pojasek – Hotel Teodorka
Kasper Czop i Mateusz Płodzień – Hotel Sokół
Marcin Ćwik i Piotr Benedyk – Hotel Puro
Marcin Nieznaj i Michał Kulpiński – Hampton by Hilton
Jakub Rusinek i Jacek Pałys – Hotel Rzeszów Restauracja „Oranżeria”
Sławomir Saguła i Łukasz Jędrzejewski – Rezydencja Gubałówka
Grzegorz Misina i Damian Rusek – Nine Kitchen
Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy – Hotel Blue Diamond
Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz – Hotel Pięć Dębów
EKIPY REZERWOWE
Dariusz Cygan i Łukasz Boreczek – Restauracja Piano
Beata Słomianna i Jakub Sytykiewicz – Hotel Herbarium
Każda drużyna będzie miała za zadanie: sporządzenie głównego dania z pstrąga roztoczańskiego z użyciem oleju Świątecznego Roztoczańskiego (rzepakowego) oraz deseru z truskawek odmiany sengana z dodatkiem sera twarogowego ricotta zwykła i miodu wielokwiatowego z rodzimej pasieki.
Organizatorami konkursu są: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu. W roli partnerów występują: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.