4. Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

Wydarzenia

4. Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

07 lipca 2017

8 lipca podczas 18. Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza w Narolu (6-9 lipca) odbędzie się 4. konkurs kulinarny Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

4. Konkurs Kulinarny Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro skierowany do kucharzy profesjonalistów. Organizatorami konkursu są: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu. W roli partnerów występują: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.

Spośród nadesłanych zgłoszeń kapituła konkursu do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:

Patryk Stanewicz i Józek Pojasek – Hotel Teodorka

Kasper Czop i Mateusz Płodzień  –  Hotel Sokół

Marcin Ćwik i Piotr Benedyk  – Hotel Puro

Marcin Nieznaj i Michał Kulpiński –  Hampton by Hilton

Jakub Rusinek i Jacek Pałys – Hotel Rzeszów Restauracja „Oranżeria”

Sławomir Saguła i Łukasz Jędrzejewski  –  Rezydencja Gubałówka

Grzegorz Misina i Damian Rusek  –  Nine Kitchen

Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy –  Hotel Blue Diamond

Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz –  Hotel Pięć Dębów

EKIPY REZERWOWE

Dariusz Cygan i Łukasz Boreczek – Restauracja Piano

Beata Słomianna i Jakub Sytykiewicz – Hotel Herbarium

Każda drużyna będzie miała za zadanie: sporządzenie głównego dania z pstrąga roztoczańskiego z użyciem oleju Świątecznego Roztoczańskiego (rzepakowego) oraz deseru z truskawek odmiany sengana z dodatkiem sera twarogowego ricotta zwykła i miodu wielokwiatowego z rodzimej pasieki.

W skład Kapituły Konkursowej wchodzą:
Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Mirosław Reszczyk – Członek Zarządu Ogólnoposkiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Piotr Szczygielski – Członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;
Krzysztof Gawlik – Ekspert kulinarny firmy RM Gastro;
Piotr Sabala – Exeutive Chef Resortu „Nosalowy Dwór”;
Thierry Ayel – właściciel firmy „Francja na talerzu”, mistrz cukiernictwa;
Hieronim Błażejak – Wiceprezes Polskiej akademii Smaku, strażnik kulinarnych tradycji, mistrz polskich nalewek, zdobywca najwyższych odznaczeń kulinarnych m.in. „3 Pereł”.
 
W Narolu odbędzie się ustanowienie rekordu Polski w sporządzaniu deseru owocowego w postaci koktajlu truskawkowego.

Organizatorami konkursu są: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu.  W roli partnerów występują: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.