W marcu br. odbędzie się 4. edycja Food&Drink Festival w Lublinie. 12 marca br. będziemy gościć ponownie współtwórcę techniki sous vide Bruno Goussault. Po długich namowach mistrz przyjął po raz kolejny zaproszenie firmy Multivac do przeprowadzenia drugiego szkolenia jako kontynuacji ubiegłorocznego seminarium na temat sous vide dla polskich szefów kuchni. Będzie to rozszerzenie tematyczne ubiegłorocznego wstępnego seminarium poświęconego filozofii i idei techniki gotowania w niskich temperaturach. W tym roku mistrz Goussault skupi się na przekazaniu konkretnej wiedzy. Warsztaty przyjmą formę praktyczną włącznie z gotowaniem oraz udziałem czynnym uczestników szkolenia.
Zakres marcowych warsztatów będzie obejmował między innymi takie zagadnienia jak:
- podanie czasów i temperatur dla konkretnych produktów,
- wydłużony termin przydatności dla produktów zapakowanych próżniowo i ugotowanych w porównaniu z produktami ugotowanymi tradycyjnymi metodami,
- bakteriologiczne ryzyko przy podawaniu produktów ugotowanych dwiema powyższymi metodami,
- zagrożenia bakteriologiczne i organoleptyczne produktów przy metodzie sous vide i tradycyjnym gotowaniu,
- określanie terminów trwałości produktów przygotowanych metodą sous vide,
- tematyka produktów przygotowanych w krótkim, średnimi długim czasie gotowania i inne.
Ponadto uczestnicy szkolenia jako pierwsi w Polsce będą mieli okazję zapoznania się z komplementarną do sous vide innowacyjną technologią pieczenia w próżniowych opakowaniach foliowych Mylar Cook.
Zapisy oraz więcej szczegółów na stronie internetowej www.foodanddrink.pl.