4. edycja Krakowskiego Biegu Kelnerów po raz pierwszy odbędzie się w hali Expo Kraków przy ul. Galicyjskiej 9. Rywalizacja rozpocznie się 5 listopada o godz. 11 i obejmie takie konkurencje jak: testy sprawdzające obycie kelnerskie, znajomość etykiety oraz umiejętności sprinterskie. Kelnerzy będą musieli przystąpić do zadań związanych z klasycznym nakrywaniem stołu, sprawnym transportowaniem na tacy butelek, kieliszków, talerzy i… jajek. Najbardziej zręczni postarają się pobić rekord świata, należący do brytyjskiego someliera Philipa Osentona, który utrzymał w jednej dłoni 51 kieliszków! W Polsce rekord wynosi 45 kieliszków.
– W zeszłym roku się nie udało. Najlepszy z uczestników zdołał utrzymać 27 kieliszków. Liczymy na to, że kelnerzy trenowali przez cały rok i podejmą skuteczną próbę pobicia rekordu świata – mówi Tomasz Krupa, koordynator IV edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów i dodaje – wciąż mamy otwartą listę startową. Zachęcamy restauracje do udziału w tym niezwykłym wydarzeniu przez zgłaszanie swoich reprezentantów.
Najlepsi Kelnerzy otrzymają nagrody rzeczowe, a zwycięzca tytuł Super Kelnera Roku 2014 sygnowany przez prestiżowe branżowe Targi HORECA.
Przedstawiciele każdej restauracji uczestniczącej w Biegu otrzymają także bezpłatny wstęp na Targi HORECA/GASTROFOOD oraz możliwość bezpłatnego skorzystania ze szkoleń z programu Targów. (www.horeca.krakow.pl).
Organizatorami IV edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów są: firma Targi w Krakowie Sp. z o.o., Krakowska Szkoła Restauratorów oraz firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto. W 2013 r. zwycięzcą 3. Krakowskiego Biegu Kelnerów została Katarzyna Barycz z Hotelu Turówka w Wieliczce.