W styczniu 2025 r., według „Indeksu cen detalicznych”, średnia cena jajka w sklepach wyniosła 0,98 zł. Oznacza to wzrost o 11,3 % w porównaniu do ubiegłego roku. Teraz za sztukę trzeba płacić od 1 do 1,5 zł.
Serwis rolnik.info.pl cytuje opinię Katarzyny Gawrońskiej, Dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, która zwraca uwagę, że hodowcy błędnie oszacowali popyt, co skutkowało spadkiem liczby piskląt kur niosek o 3,8 mln w porównaniu do poprzedniego roku. W efekcie liczba młodych kur zmniejszyła się o 12,4 %, co wpłynęło na mniejszą dostępność jaj na rynku.
Na sytuację w branży miała także wpływ epidemia grypy ptaków, która szczególnie dotknęła Wielkopolskę. Hodowcy z tego regionu zmuszeni byli do wybicia ponad 1,7 mln kur. Zgodnie z danymi Głównego Inspektoratu Weterynarii, w 2025 r. w Polsce wykryto 25 ognisk HPAI, czyli grypy ptaków o wysokiej zjadliwości, co doprowadziło do utylizacji ponad 2 mln sztuk drobiu.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zapewnia, że podwyżki cen jajek są tymczasowe, a w Polsce nie zabraknie tego produktu. Produkcja jajek jest o około 30 % wyższa niż krajowe zapotrzebowanie, a w razie konieczności eksport może zostać ograniczony.
źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz/Rolnik.info
oprac.: K. Walkowiak
fot.: Bigstock