Leonardo Royal Hotel Warsaw ogłasza otwarcie nowej restauracji Volla Bar & Restaurant. Na gości czeka nie tylko bogata oferta pysznych śniadań, ale również dania à la carte, a dla miłośników spędzania czasu w gronie znajomych szef kuchni Mariusz Szymczyk przygotował dania oparte na koncepcji foodsharingu.
Królewska ekspansja
Otwarcie nowej restauracji Volla Bar & Restaurant w Leonardo Royal Hotel Warsaw to kolejny krok w rozwoju hotelu, który stale poszerza swoją ofertę w Warszawie, by sprostać oczekiwaniom zagranicznych i lokalnych gości oraz mieszkańców Warszawy. Po zakończonej modernizacji hotel oferuje nie tylko 184 dodatkowe pokoje, ale także bogatszą niż dotychczas ofertę gastronomiczną.
Volla na warszawskiej Woli
Nazwa nowej restauracji z jednej strony miała oddać charakter lokalizacji hotelu, z drugiej natomiast przywoływać skojarzenie z wykwintną kuchnią i daniami serwowanymi z ogromną pieczołowitością. Finalnie wyłoniono nazwę Volla Bar & Restaurant. Odwołuje się ona do Woli – dzielnicy istniejącej w granicach Warszawy od 1916 roku, w której znajduje się hotel oraz podkreśla nowoczesny i kosmopolityczny charakter restauracji.
Nowa Volla – nowe menu
Warszawska Volla, podążając za standardami marki Leonardo Royal na całym świecie, oferuje menu inspirowane nowoczesną kuchnią lewantyńską oraz bardzo mocny wybór dań polskich. Szef Kuchni, Mariusz Szymczyk, wprowadza do karty smaki i techniki, które czynią Vollę miejscem, którego nie można przegapić podczas wizyty w stolicy.
– Wykorzystujemy tradycyjne metody, takie jak opalanie, przypalanie oraz miksowanie z aromatycznymi arabskimi ziołami. Dla nas te potrawy są czymś wyjątkowym – pieczone na otwartym ogniu zyskują niepowtarzalny smak i charakter. To zupełnie inne doświadczenie kulinarne, które naszym zdaniem jest fascynujące i pełne wyrazistości – zdradza Mariusz Szymczyk, szef kuchni w Leonardo Royal. – Jednocześnie mocną stroną nowej karty jest bogata sekcja tradycyjnych dań polskich, czym przybliżamy gościom z zagranicy naszą rodzimą tradycję – dodaje.
W menu znalazły się najbardziej charakterystyczne dania Lewantu: baba ghanoush, hummus, oliwki, czy podana na gorąco pita z fetą, oliwą i oregano. Dla miłośników kuchni polskiej przygotowano żurek z jajkiem i chrzanem, śledzia z cebulką w oleju, pierogi z okrasą w pięciu smakach do wyboru oraz pieczoną kaczkę z jabłkiem, faszerowaną żurawiną i podaną z kluskami. Menu zawiera pozycje odpowiednie dla wegetarian.
Poza ponadczasowymi daniami jak burger z angusa czy stek z polskiej, selekcjonowanej polędwicy BMS3+ w menu znalazły się także pozycje stworzone z myślą o idei foodsharingu – czyli dzieleniu się jedzeniem w gronie towarzyszy przy stole. Te potrawy, podawane na dużych półmiskach lub jako przemyślane kompozycje na kilku talerzach, zachęcają gości do spróbowania różnorodnych smaków, a sposób ich spożywania przypomina wspólną celebrację przy stole.
– W naszych daniach foodsharingowych chodzi o to, aby każda grupa, bez względu na jej wielkość, mogła wspólnie smakować różnorodnych potraw. Nowa aranżacja wnętrza idealnie uzupełnia to doświadczenie i pozwala w pełni delektować się naszym nowym menu – dodaje Mariusz Szymczyk.
Wysmakowane wnętrze
Za projekt aranżacji wnętrza zarówno restauracji, jak i nowych pokoi od samego początku odpowiadało biuro projektowe Andreasa Neudahma. Jego zadaniem było odzwierciedlenie estetyki, z jakiej słyną hotele marki Leonardo Royal.
– Wnętrze restauracji zaprojektowano z myślą o ponadczasowej elegancji i naturalnym stylu, który łączy klasę z funkcjonalnością, wykorzystując materiały z zaufanych, sprawdzonych źródeł i stonowaną paletę barw. Jasne, naturalne kolory, miękkie tkaniny jak welur i len, a także połączenie kamienia z drewnem na parkiecie nadają przestrzeni wyjątkowy charakter – opowiada projektant Andreas Neudahm.
Przestrzeń restauracji zaprojektowano z myślą o równowadze między przestronnością a przytulnością – różne wysokości siedzeń oraz przegrodzenia z elektrycznymi kominkami nadają wnętrzu wyjątkowy charakter. Przeszklone ściany otwierają widok na ruchliwą warszawską Wolę, wpuszczając naturalne światło. Tym samym Volla Bar & Restaurant wpisuje się w nowoczesny, kosmopolityczny charakter Warszawy.
źródło: Leonardo Royal Hotel Warsaw
oprac. H. Handkowska