Branża gastronomiczna rozwija się dynamicznie, a estetyka i oryginalność ma w niej ogromne znaczenie. Klienci coraz częściej wybierają i odwiedzają lokale, gdzie liczy się nie tylko smak, ale też atmosfera miejsca i odkrywczość oraz wygląd dań. Te aspekty możemy odnieść zarówno do lokali, które serwują kanapki jak i lunche, dania obiadowe czy też… desery!
Świat deserów jest niesamowicie różnorodny — od klasycznych ciast, eleganckich tart, przez kremy, monoporcje, po lody czy sorbety. Nie sposób wymienić każdej dostępnej na rynku propozycji. Równie szerokie spektrum stanowią same słodkości serwowane w kubeczkach. Idealnie sprawdzają się w restauracjach, kawiarniach jak i podczas imprez okolicznościowych takich jak wesela, urodziny, rocznice. Desery w kubeczkach to pozycje idealne na tak zwany słodki stół. Mogą być to desery na bazie budyniu, tapioki, owocowego musu, jogurtu, galaretki, jak i klasyki takie jak pana cotta, tiramisu lub lemon curd. Każdy z tych deserów zasługuje na przygotowanie z najwyższą starannością oraz na elegancką oprawę. Pierwszy aspekt leży w rękach kucharza, drugi możemy zabezpieczyć, znajdując odpowiednie kubki do deserów, które będą zarówno estetyczne, w przyjaznej cenie jak i bezpieczne dla środowiska.
Jedną z lepszych propozycji w tym zakresie są kubeczki wykonane z PLA, czyli biodegradowalnego materiału roślinnego — mączki kukurydzianej. Te opakowania są przezroczyste, przez co świetnie prezentują deser, nie przysłaniając żadnych jego walorów, a z drugiej strony nie są nieekologicznym klasycznym plastikiem.
Czym są kubki do deserów z PLA?
PLA, czyli polilaktyd to materiał pochodzący z surowców roślinnych, takich jak skrobia kukurydziana. Teraz gdy troska o naszą planetę staje się priorytetem, takie surowce stanowią idealne rozwiązanie w branży gastronomicznej. Warto w nie zainwestować, ponieważ:
- Są biodegradowalne. Opakowanie z PLA rozkładają się w warunkach kompostowych, a to oznacza, że po ich jednorazowym użyciu nie zostawiamy śladu w środowisku na setki lat, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych plastikowych opakowań.
- Są bezpieczne. Polilaktyd jest bezpiecznym materiałem przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Desery podane w takich kubkach nie zmieniają smaku, nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, a przy tym prezentują się równie estetycznie, co w tradycyjnych naczyniach.
- Są lekkie i funkcjonalne. Desery w kubeczkach często zabierane są na wynos lub podaje się je na imprezach, gdzie wysoce niepraktyczne byłoby serwowanie ich w wielorazowych naczyniach. Mycie wielu sztuk, a wcześniejsze zbieranie z całej, nierzadko dużej sali to dodatkowy wysiłek i poświęcony czas. Kubki do deserów z PLA są lekkie i wygodne, zarówno dla konsumentów jak i właścicieli oraz pracowników lokali gastronomicznych.
Warto postawić na jednorazowe, a przy tym przyjaźniejsze dla środowiska opakowania do deserów serwowanych w kubkach czy słoikach. Odpowiednie opakowania na takie słodkości można znaleźć w hurtowni dla gastronomii Cantino.
Artykuł zewnętrzny