Kongres Gastroedukacja za nami

Aktualności

Kongres Gastroedukacja za nami

W dniach 19-20 października 2024 r. w Hotelu Gromada Centrum w Warszawie odbył się Kongres dla dyrektorów i nauczycieli szkół gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych “Gastroedukacja 2024”, który organizowała Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika. Wydarzenie zgromadziło nauczycieli oraz ekspertów z sektora HoReCa, którzy intensywnie dyskutowali na temat nowych wyzwań oraz przyszłości branży. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym.

Pierwszy dzień rozpoczął się od rejestracji uczestników i sesji tematycznych. Michał Denesiuk poruszył problem braku zainteresowania młodych absolwentów pracą w branży HoReCa, a Grzegorz Górnik przedstawił “Zintegrowany System Kwalifikacji” jako kluczowy element w kształtowaniu kompetencji przyszłości.

Nie zabrakło też praktycznych warsztatów szkoleniowych – Agnieszka Mielniczuk zaprezentowała “Carving z warzyw i owoców”, a wieczorny uroczysty bankiet w restauracji Moonsfera, z degustacją drinków, przygotowanych przez Mistrza Polski oraz Barmana Trzydziestolecia Jerzego Czaplę stanowiła doskonałe zwieńczenie dnia.

Drugi dzień skupiał się na edukacji i rekrutacji w branży turystycznej. Paneliści, w tym Grzegorz Górnik i Anna Wiśniewska, dyskutowali o potrzebnych zmianach w programach nauczania, a Radosław Szafranowicz-Małozięć omówił innowacyjne metody rekrutacyjne. Debaty pomiędzy nauczycielami a menedżerami restauracji zamknęły oficjalną część kongresu.

Kongres był doskonałą okazją do nawiązania kontaktów, zdobycia nowych kompetencji i wymiany poglądów między światem edukacji a biznesem.

Już dziś Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika zaprasza na kolejną, trzecią edycję “Gastroedukacji” w 2025 r.