35. Międzynarodowy Kongres WACS w Korei Południowej

Newsy

35. Międzynarodowy Kongres WACS w Korei Południowej

26 kwietnia 2012

1-5 maja br. w Daejeon odbędzie się 35. Walny Zjazd WACS. To prestiżowe wydarzenie organizowane jest regularnie co dwa lata i dedykowane jest szefom kuchni oraz ekspertom kulinarnym z całego świata. Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Pierwsza Dama Korei Południowej,  Kim Yoon Ok, która zgodziła się pełnić rolę Honorowego Przewodniczącego Kongresu.

Tegoroczny Kongres przebiegać będzie pod hasłem  „Jak nakarmić Planetę w przyszłości?”. Celem Kongresu jest zwrócenie uwagi na rosnącą rolę zawodu szefa kuchni w walce z narastającym głodem na świecie oraz podkreślenie odpowiedzialności jaka z tego tytułu spoczywa na członkach Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.

Na czas Kongresu zaplanowane są liczne seminaria, otwarte dyskusję, obrady przy otwartym stole, posiedzenia komisji WACS oraz odczyty raportów i sprawozdań z działalności Stowarzyszenia z ostatnich dwóch lat.

Podczas Kongresu będą miały również miejsce konkursy kulinarne z udziałem szefów kuchni z całego świata. Odbywać się będą m.in. MIĘDZYNARODOWY KONKURS KULINARNY DAEJEON 2012 zorganizowany specjalnie na okoliczność Kongresu oraz finały GLOBAL CHEFS CHALLENGE oraz HANS BUESCHKENS YOUNG CHEFS CHALLENGE. Nie zabraknie interesujących imprez towarzyszących, takich jak: Międzynarodowy Festiwal Jedzenia i Kultury, kulinarne show po przywództwem Billego Gallaghera i młodych adeptów kucharstwa, próba ustanowienia rekordu Guinessa  na „Zdjęcie z największą ilością szefów kuchni w kucharskich uniformach” oraz koncerty muzyczne i wycieczki krajoznawcze.

Polskę na tym wydarzeniu reprezentować będzie V-ce Prezes OSSKiC Jarosław Uściński, Manager Makro Centrum HoRecCa Grzegorz Kazubski oraz Joanna Ochniak, która na miejscu prawdopodobnie odbierze nominację na stanowisko Przewodniczącej Women in WACS.