Zarząd Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) 10 lutego br. na specjalnie zwołanej konferencji w Paryżu podsumował wydarzenia 34 Kongresu WACS w Chile, który odbył się w Santiago de Chile w dniach 24-28 stycznia br.
Do WACS przyjęto 10 nowych państw członkowskich oraz powołano nowych dyrektorów regionalnych. Rozstrzygnięto też konkursy kulinarne. Pierwsze miejsce w finale Global Chefs Challenge przypadło Waran Wicaya, executive chef w Sous Hotel Bulgari na Bali. Tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie przyznawany jest raz na 2 lata. Na drugim miejscu uplasował się Wim Klerks z Holandii, a trzecie zajął Ross Howell z Australii. W konkursie Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge zwyciężył Trevor Ritchie, szef kuchni w Queen’s Landing Hotel w Kanadzie. Drugie miejsce zajął Malcolm Gooh Sok Sion z Malezji, a na trzeciej pozycji uplasował się Joseph Clarke z Nowej Zelandii.
W czasie Kongresu w Chile wręczono nagrodę za działalność humanitarną Oliver E. Soe z Myanmar Chefs Association, który odznaczył się niezwykłą szlachetnością i zaangażowaniem w niesieniu pomocy ofiarom cyklonu w Myanmar w maju 2008 r. i trzęsienia ziemi na Haiti. Rozpoczęto też przygotowania do humanitarnej inicjatywy na rzecz walki z głodem w Afryce – „Szefowie Kuchni bez Granic”. Powstał specjalny komitet, na którego czele stanął Oliver E Soe. W dniach 20-27 sierpnia br. odbędzie się „Podróż Szefów Kuchni przeciw Głodowi 2011″ w RPA. Szef kuchni Michael Baskette otrzymał nagrodę za Program Edukacji WACS, a główny skarbnik, Norberta Schmidiger – za ambitną pracę i zaangażowanie na rzecz rozwoju i umocnienia pozycji Stowarzyszenia na świecie.
Około 40 Kobiet (Ludzi!) uczestniczyło w Kobiecym Forum WACS, podczas którego wywiązała się otwarta dyskusja na temat sytuacji kobiet w branży w 92 krajach członkowskich. Zaprezentowano też nowe pomysły m.in. uruchomienie profilu „Women in WACS” na Facebooku. John Clancy, przewodniczący Komitetu Edukacyjnego WACS, wygłosił krótką prezentację podczas seminarium poświęconego Programom Edukacji WACS oraz przedstawił plany rozwoju działalności, np. poprzez edukację młodzieży bezpośrednio w szkołach gastronomicznych. Specjalnie na 34 Kongres WACS wydany został pierwszy numer czasopisma „Word Chefs”. Kolejny Kongres WACS odbędzie się w Norwegii w 2014 r. pod hasłem „Smak Norwegii 2014″.