335 tys. zatrudnionych w HoReCa

Newsy

335 tys. zatrudnionych w HoReCa

06 sierpnia 2010

335 tys. osób pracowało w pierwszym kwartale br. w przedsiębiorstwach zajmujących się zakwaterowaniem i gastronomią – podał GUS. Prawie 66% zatrudnionych stanowiły kobiety.

Badania GUS pokazują, że przeciętna liczba godzin przepracowanych w badanym tygodniu przez jednego zatrudnionego wyniosła 40,9 (37,6 w sektorze publicznym i 41,2 w prywatnym). Pracujący najemni pracowali średnio 39,4 godzin tygodniowo, natomiast pracujący na własny rachunek – 48,6 godzin. Pomagający członkowie rodziny pracowali 41,9 godzin w badanym tygodniu.

Według Barometru Manpower Perspektyw Zatrudnienia dla III kwartału 2010 r. pracodawcy z sektora restauracje/hotele oceniają swoje plany związane z zatrudnianiem nowych pracowników bardzo optymistycznie. Na podstawie ich deklaracji ustalono prognozę netto zatrudnienia +24%. Wartość ta jest wyższa o 7 punktów od prognozy dla ubiegłego kwartału, w ujęciu rocznym nastąpił spadek o 6 punktów procentowych.

źródło: GUS – Aktywność ekonomiczna ludności Polski I kwartał 2010 r.