Kuchnia polska jest jedną z najpopularniejszych w Pyszne.pl, ale blisko połowa Polaków (44%*) lubi jeść tradycyjne potrawy w nowatorskiej odsłonie – wynika z badań serwisu. Polska kuchnia ewoluuje, a kreatywność restauratorów sprawia, że coraz chętniej sięgamy po nieznane, awangardowe połączenia i eksperymentujemy z tradycyjnymi smakami. 7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego – to dobra okazja, by o zmianach w polskich kulinariach opowiedzieć na przykładzie tego pysznego, rodzimego „klasyka”.
W skrócie:
-
Blisko połowa Polaków (44%) lubi jeść tradycyjne, polskie potrawy w nowoczesnej wersji.
-
Najpopularniejszym daniem kuchni polskiej w serwisie Pyszne.pl jest kotlet schabowy. Choć najchętniej zamawiamy go w klasycznej odsłonie, to dużą popularnością cieszy się także serwowany w nietypowej formie lub z dodatkami inspirowanymi kuchniami świata.
-
Przykładem może być schabowy serwowany z pierogami zamiast ziemniaków czy w towarzystwie placków ziemniaczanych i sosu.
-
Ponad połowa kotletów schabowych w Pyszne.pl zamawiana jest przez mieszkańców zaledwie trzech województw.
-
Wrocław: Restauracja Kotlet Schabowy – znajdziemy tu kotlety w aż 18 różnych wersjach, które nawiązują do… pizzy! To między innymi kotlet w panierce zapiekany w czterech serach (ser żółty, camembert, fetai oscypek), z ananasem, inspirowany kuchnią bałkańską (z pastą ajvar i fetą), a także wersje z nietypowymi dodatkami – na przykład panierowanym serem camembert, żurawiną i rukolą albo boczkiem i krążkami cebulowymi.
-
Lublin: Schabowy Bar Catering – w Schabowym Barze skosztujemy schabowego z wyjątkowymi dodatkami. W zestawie drwala dwa kotlety przywędrują do nas z plackami ziemniaczanymi, sosem kurkowym i zestawem surówek. Dostępny jest także zestaw z pierogami zamiast ziemniaków czy schabowy faszerowany boczkiem, cebulą i papryką chilli.
-
Warszawa: Beefy n’ Leafy – to jedno z miejsc w Warszawie, w których zjemy polskiego klasyka w roślinnej odsłonie. W tej wegańskiej restauracji na warszawskiej Saskiej Kępie serwuje się kotlet schabowy z gotowanego seitanu w panierce z mąki kukurydzianej.
-
Katowice: Bar pod Siódemką – w ścisłym centrum Katowic warto wybrać się na placek bacy. Co kryje się pod tą góralsko brzmiącą nazwą? To placki ziemniaczane z kapustą zasmażaną, sosem pieczeniowym i serem, przekładane solidną porcją schabowego w panierce.
-
Łódź: Bistro Schabowy czy Mielony – lokal serwuje schabowe w kilku ciekawych odsłonach, serwowanych w postaci burgera lub na talerzu z dodatkami. Co ciekawego tu zjemy? Na przykład zestaw włoski, w którym panierowany kotlet serwowany jest w sosie śmietanowym z serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami. Inną interesującą propozycją jest burger amerykański ze schabowym, serem cheddar, boczkiem, sałatą, autorskim sosem czosnkowym i sosem luizjana, którego smak na pewno kojarzą fani klasycznych, amerykańskich buffalo wings.
* badanie agencji analitycznej K+ Research na zlecenie Pyszne.pl