Oszczędność energii to jedno z największych wyzwań stojących przed gastronomią. Nic dziwnego, bo restauracyjna kuchnia to jedno z najbardziej energochłonnych miejsc pracy. Na szczęście potencjał oszczędności energii jest odpowiednio wysoki do stopnia zapotrzebowania. Jednym z najważniejszych sprzętów kuchennego zaplecza jest zmywarka. Prezentujemy innowacyjne rozwiązania energooszczędne, stosowane przez markę Winterhalter w zmywarkach gastronomicznych. To właśnie dzięki przemyślanej technologii rachunki mogą maleć, a zyski restauracji rosnąć.
-
Odzyskiwanie ciepła
Wszystkie zmywarki kapturowe serii PT firmy Winterhalter są wyposażone w system odzysku ciepła. Kompaktowy wymiennik ciepła EnergyLight wykorzystuje energię z wody ściekowej do podgrzania zimnej wody dopływowej. Dzięki temu automatycznie zmniejsza się zużycie energii w każdym cyklu zmywania. W porównaniu z tradycyjnymi systemami nagrzewania wody można w ten sposób zaoszczędzić ok. 20% energii.
-
O krok dalej
Zmywarki można wyposażyć również w duży wymiennik ciepła odzyskujący energię z wody ściekowej i dodatkowy wymiennik ciepła do powietrza wylotowego. Modele EnergyPlus wykorzystują w ten sposób energię z wody ściekowej oraz z powietrza wylotowego do dwustopniowego ogrzewania zimnej wody dopływowej. Dzięki temu koszty pracy zredukowane zostają o 20 % w każdym cyklu mycia. Modele EnergyPlus to rentowna inwestycja, pozwalająca na długofalową oszczędność energii: dodatkowe koszty zakupu systemu amortyzują się w krótkim czasie.
-
Oszczędność korzystania z zasobów naturalnych
Nowy system płukania z napędem znacznie redukuje standardową ilość wody. Pozwala to zaoszczędzić ok. 12 % kosztów eksploatacyjnych na jeden proces zmywania. Udoskonalony w ten sposób system gwarantuje doskonały efekt, mimo zużycia znacznie mniejszej ilości świeżej wody!
-
Pełna kontrola
Kolejnym rozwiązaniem energooszczędnym zastosowanym przez Winterhalter jest funkcja Connected Wash, która pozwala na analizę danych dotyczących pracy i użytkowania urządzenia. Indywidualne wskazówki dotyczące oszczędzania energii i zalecenia dotyczące eksploatacji są przekazywane za pośrednictwem platformy cyfrowej operatorowi i personelowi myjącemu, co pozwala na bardziej oszczędne mycie naczyń.
-
Wysoka jakość na długie lata
Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonane są zmywarki gastronomiczne Winterhalter. Marka stosuje materiały wysokiej jakości, które nie tylko są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, ale także zapewniają oszczędność energii. Zastosowanie nowoczesnych materiałów i technologii pozwala na zredukowanie zużycia energii nawet o 30%!
Gdyby zakup nowoczesnej zmywarki był zbyt obciążający dla budżetu restauracji, Winterhalter oferuje możliwość długoterminowego najmu zmywarek. Takie rozwiązanie pozwala wyposażyć lokal gastronomiczny w najnowocześniejszy sprzęt zmywający bez konieczności angażowania dużych zasobów finansowych. W przypadku skorzystania z tej usługi wynajmujący dysponuje wysokiej jakości sprzętem bez konieczności jego zakupu. Umowę podpisuje się na określony czas, ze stałą ratą. Po jej zakończeniu można (ale nie trzeba) wykupić sprzęt po preferencyjnej cenie. Więcej informacji o możliwościach urządzeń można znaleźć na stronie: www.winterhalter.pl