300 lat hiszpańskiej oliwki w polskiej kuchni

Newsy

300 lat hiszpańskiej oliwki w polskiej kuchni

20 października 2014

Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania  w kuchni urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ im także Jarosław Uściński – szef kuchni  i właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera. 

– Od wielu lat obserwuje modę na tradycyjne, staropolskie potrawy. Do łask wracają znane wcześniej i później zapomniane warzywa, jak: jarmuż, brukiew, pasternak, rzepa, kalarepa czy skorzonera, a także owoce drzewa oliwnego. Jak się okazuje, Hiszpańskie Oliwki są znane i używane w polskiej kuchni już od ponad 300 lat! W swojej kuchni odkrywam je na nowo, uświadamiając sobie niejednokrotnie, że są one częścią naszego polskiego, kulinarnego dziedzictwa – powiedział Jarosław Uściński.

Kluski z gotowanych ziemniaków faszerowane hiszpańską salsą oliwkową

Składniki

wędzony dorsz, hiszpańskie zielone oliwki, kapary, koper – ilość według uznania, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia salsy

Wszystkie składniki siekamy (nie za drobno). Cebulkę wolno podsmażamy na oliwie, tak by zachowała złoty kolor. Gotowe składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Składniki na kluski

0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy, drobno posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania klusek

Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierch. Gotowe kluseczki, można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami

Składniki na farsz

udko z indyka, włoszczyzna, zielone lub czarne hiszpańskie oliwki, łyżka gęstej śmietany, suszone pomidory, seler naciowy, gałka muszkatołowa, koper, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia salsy

Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Dodajemy dużo lekko rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru. Seler naciowy parzymy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą bazylię, koper oraz lubczyk.

Składniki na kluski

0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy, drobno posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania klusek

Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierch. Gotowe kluseczki, można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.