Branża HoReCa ma ogromne oczekiwania wobec fotografów. Prawidłowo wykonane i przygotowane zdjęcie jest głównym narzędziem marketingowym w rękach restauracji, hoteli oraz producentów produktów spożywczych, portali i blogów oraz wydawnictw kulinarnych.
Nie musisz umieć gotować! Liczy się pomysł i technika wykonania zdjęcia.
Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Konkurs jest adresowany do profesjonalnych fotografów, blogerów kulinarnych oraz fotografów amatorów.
Konkurs odbywa się w trzech kategoriach:
• Pomidor – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych (Morning food for tommorow);
• Kiełki, zioła, kwiaty jadalne – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych (Fusion Gusto);
• English breakfast – kategoria dla amatorów. (Dajar HoReCa).
Każdy uczestnik może zgłosić jedną fotografię w wybranej kategorii konkursowej. Blogerzy oraz profesjonalni fotografowie mogą nadsyłać prace w dwóch kategoriach.
Zdjęcia nie mogą być wcześniej publikowane.
Nagrody
• I miejsce w kategorii „Pomidor” – aparat Fujifilm X-E2S z obiektywem XF27mm
• I miejsce w kategorii „Kiełki, zioła, kwiaty jadalne” – aparat Fujifilm X-T10 z obiektywem XF27mm
• I miejsce w kategorii „English breakfast” – aparat Fujifilm X70
Laureat każdej kategorii zostanie zaproszony na uroczystą galę finałową, która odbędzie się 2 lipca na Zamku w Gniewie.
30 autorów najlepszych prac konkursowych otrzyma jednoosobowe zaproszenie na warsztaty fotograficzne, które odbędą się 2 lipca w Zamku Gniew.
Komisja konkursowa
• Jacek Bonecki – Fotograf i popularyzator fotografii, operator filmowy, producent telewizyjny i dziennikarz.
• Joanna Czechowska – Fujifilm
• Andrzej Polan – Szef kuchni, prowadzący programy kulinarne
• Małgosia Minta – Reporterka Gazety Wyborczej i autorka MintaEats.com
• Maciej Nowak – Krytyk kulinarny i teatralny
• Kaszamanna Studio – Laureatki OKFK, specjalistki od wizerunku w gastronomii
• Tomasz Deker – Właściciel T.Deker Patissier & Chocolatier
• Beata Marcińczyk – Redaktor naczelna Poradnik Restauratora
• Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, redaktor naczelny “akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej”
• Olimpia Davies – Laureatka OKFK, fotograf Artisan Food Photograpfy
• Ewa Olejniczak – Szef kuchni restauracji w hotelach *****, pasjonatka kuchni azjatyckiej i zdrowego jedzenia
• Krzysztof Kasprzak – Dajar HoReCa
• Małgorzata Gajdowicz – Morning Food for Tomorrow
• Natalia Lewandowska – Fusion Gusto
• Agnieszka Ochniak – Redaktor naczelna Papaja.pl
Termin przyjmowania zgłoszeń to 1 czerwca 2016.
www.kucharze.pl/konkursy/fotografia-kulinarna/fotografia-kulinarna-2016/
Regulamin:
http://www.kucharze.pl/konkursy/fotografia-kulinarna/fotografia-kulinarna-2016/regulamin-3-okfk/
Karta zgłoszenia:
http://www.kucharze.pl/wp-content/uploads/2016/03/formularz_zgloszeniowy_foto2016.doc
Kontakt: foto@kucharze.pl