3. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej – zgłoszenia do 1  czerwca

Wydarzenia

3. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej – zgłoszenia do 1 czerwca

23 maja 2016

Branża HoReCa ma ogromne oczekiwania wobec fotografów. Prawidłowo wykonane i przygotowane zdjęcie jest głównym narzędziem  marketingowym w rękach restauracji, hoteli oraz producentów produktów spożywczych, portali i blogów oraz wydawnictw kulinarnych.

Nie musisz umieć gotować!  Liczy się pomysł i technika wykonania zdjęcia.

Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Konkurs jest adresowany do profesjonalnych fotografów, blogerów kulinarnych oraz fotografów amatorów.

Konkurs odbywa się w trzech kategoriach:

• Pomidor – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych (Morning food for tommorow);

• Kiełki, zioła, kwiaty jadalne – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych (Fusion Gusto);

• English breakfast – kategoria dla amatorów. (Dajar HoReCa).

Każdy uczestnik może zgłosić jedną fotografię w wybranej kategorii konkursowej. Blogerzy oraz profesjonalni fotografowie mogą nadsyłać prace w dwóch kategoriach.

Zdjęcia nie mogą być wcześniej publikowane.

Nagrody

• I miejsce w kategorii „Pomidor” – aparat Fujifilm X-E2S z obiektywem XF27mm

• I miejsce w kategorii „Kiełki, zioła, kwiaty jadalne” – aparat Fujifilm X-T10 z obiektywem XF27mm

• I miejsce w kategorii „English breakfast” – aparat Fujifilm X70

Laureat każdej kategorii zostanie zaproszony na uroczystą galę finałową, która odbędzie się 2 lipca na Zamku w Gniewie.

30 autorów najlepszych prac konkursowych otrzyma jednoosobowe zaproszenie na warsztaty fotograficzne, które odbędą się 2 lipca w Zamku Gniew.

Komisja konkursowa

• Jacek Bonecki – Fotograf i popularyzator fotografii, operator filmowy, producent telewizyjny i dziennikarz.

• Joanna Czechowska – Fujifilm

• Andrzej Polan – Szef kuchni, prowadzący programy kulinarne

• Małgosia Minta – Reporterka Gazety Wyborczej i autorka MintaEats.com

• Maciej Nowak – Krytyk kulinarny i teatralny

• Kaszamanna Studio – Laureatki OKFK, specjalistki od wizerunku w gastronomii

• Tomasz Deker – Właściciel T.Deker Patissier & Chocolatier

• Beata Marcińczyk – Redaktor naczelna Poradnik Restauratora

• Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, redaktor naczelny “akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej”

• Olimpia Davies – Laureatka OKFK, fotograf Artisan Food Photograpfy

• Ewa Olejniczak – Szef kuchni restauracji w hotelach *****, pasjonatka kuchni azjatyckiej i zdrowego jedzenia

• Krzysztof Kasprzak – Dajar HoReCa

• Małgorzata Gajdowicz – Morning Food for Tomorrow

• Natalia Lewandowska – Fusion Gusto

• Agnieszka Ochniak – Redaktor naczelna Papaja.pl

Termin przyjmowania zgłoszeń to 1 czerwca 2016.

www.kucharze.pl/konkursy/fotografia-kulinarna/fotografia-kulinarna-2016/

Regulamin:

http://www.kucharze.pl/konkursy/fotografia-kulinarna/fotografia-kulinarna-2016/regulamin-3-okfk/

Karta zgłoszenia:

http://www.kucharze.pl/wp-content/uploads/2016/03/formularz_zgloszeniowy_foto2016.doc

Kontakt: foto@kucharze.pl